Донецька облрада дозволила відкрити копанку на території державної шахти
18.03.2013   //  

Донецька облрада погодила клопотання ТОВ «Град-Інвест Плюс» про надання йому у користування надр для видобування вугілля в межах державного підприємства «Шахта «Північна». Про це пише Віктор Яковлєв у виданні «Остров».

Відповідне рішення голова Донецької облради Андрій Федорук підписав ще у січні цього року. Йдеться про скандальну копанку у Сніжному, відвідини якої у лютому закінчилися для іноземних журналістів переслідуванням невідомими особами.

Текст даного рішення неоднозначний і розпливчастий. Так, у ньому не вказано, яка саме шахта «Північна» мається на увазі (їх в області щонайменше три). Також не конкретизована територія, де фірма може видобувати вугілля, її розмір та параметри видобутку.

Даного рішення облради недостатньо для добування вугілля. Основним документом для ведення видобутку корисних копалин є «Спеціальний дозвіл на користування надрами» і видає його Державна служба геології та надр України після проведення експертизи Державною комісією по запасах.

Окрім того, слід виконати ще ряд обов’язкових, передбачених законом вимог, для того, щоб видобуток вугілля можна було назвати легітимним.

Між тим представники ТОВ «Град-Інвест Плюс» раніше змогли пред’явити лише технічний паспорт на нежитлову будівлю на території копанки, який, на їхню думку, виправдовує діяльність копанки в Сніжному. Як виявилося, техпаспорт на будівлю є, а її самої не існує.

Власником ТОВ «Град-Інвест Плюс» є Рафаел Тамазян, мешканець міста Торез. Розшукати фірму за адресою реєстрації (Донецьк, вул. Шевченка, 13-А) не вдалося. При цьому номер телефону чи інші засоби зв’язку в реєстр не внесені.

Новий порядок погодження клопотань про надання надр у користування, що можна розцінювати як перший крок до легалізації копанок, Донецька облрада під керівництвом Федорука, колишнього гендиректора «МАКО» Олександра Януковича, затвердила 6 вересня 2011 року. Відповідні рішення облрада приймає на підставі висновку облдержадміністрації.

З того часу облрада погодила клопотання про надання надр у користування понад 30 підприємствам.

Ось так виглядає легалізована  «шахта» «Град-інвест плюс».

Ось так виглядає легалізована «шахта» «Град-інвест плюс».