Армійська газета замовила коштовні новини УНІАН і передплатила майже весь свій тираж (додано)
18.03.2013   //  

(додано повідомлення Міноборони і дані щодо закупівлі)

Центральний друкований орган МО України «Народна армія» 7 березня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «УНІАН» на послуги з надання інформації в 2013 році на суму 120 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Всупереч вимогам закону про держзакупівлі на сайті «ВДЗ» не оприлюднено документ, в якому містяться вимоги до предмету закупки. Відтак невідомо які саме послуги інформагентства коштуватимуть армійській газеті 10 тис грн. на місяць.

Згідно з прайс-листом УНІАНу, найдорожчим продуктом є «Новини-On-line» – 4 500 гривень на місяць.

Єдиним допущеним до участі конкурентом було ТОВ «Главред-Медія». Заявку ТОВ «Телекритика» було відхилено через претензії до оформлення заявки. Всі три компанії входять в медіа-холдинг Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, інформагентство УНІАН у лютому поширило сфальшовані новини про опозиціонерів Сергія Власенка і Олександру Кужель. Журналісти агентства звинуватили в цьому топ-менеджерів. Після цього кілька видань закликали бойкотувати УНІАН. Згодом журналісти агентства зустрілись з власником, де дійшли згоди щодо принципів роботи.

Вартість підписки на новини УНІАН для армійської газети становить 10% від видатків на річний друк кольорової газети, яка виходить п’ять разів на тиждень накладом 14 тис (формат А3 на 16 шпальтах). Відповідну угоду вартістю 1,23 млн грн. було укладено між «Народною армією» і ТОВ «МЕГА-Поліграф».

Також «Народна армія» уклала угоду з «Укрпоштою» на передплату майже всього накладу власної газети, а також низки інших державних видань у першому півріччі 2013 року на суму 1,69 млн грн. (весь перелік передплачених видань нижче).

Всі вищевказані закупівлі здійснено коштом державного бюджету.

Назва видання

Кількість адрес передплатників

Кількість примірників

Газета «Народна армія»

1430

11400

Газета  «Флот України»

800

800

Газета  «Урядовий кур’єр»

500

500

Газета «Крила України»

1000

1000

Журнал «Оборонний вісник»

400

400

Газета «Голос України»

300

300

Журнал «Наука і оборона»

400

400

Журнал «Морська держава»

150

150

Журнал «Військо України»

790

790

Після опублікування цієї інформації до «Наших грошей» надійшов з Міністерства оборони. Відомство стверджує, що оприлюднення інформація «носить упереджений і виключно суб’єктивний характер». А тендер було проведено «відкрито та прозоро у відповідності до вимог чинного законодавства».

«4 лютого 2013 року вийшло друком оголошення газети «Народна армія» про проведення процедури запиту цінових пропозицій (котирувань). Варто наголосити, що публікувати в оголошенні детальну інформацію про послуги закон не вимагає. Водночас у разі необхідності кожен бажаючий міг ознайомитися з нею, надіславши відповідний запит до газети. Але зазначені запити в редакцію не надходили», – йдеться у повідомленні МО.

У зв’язку з цим, «Наші Гроші» повідомляють про наступне порушення тендерного закону. Документація конкурсних торгів мала бути оприлюднена на веб-порталі «ВДЗ» за 30 днів до розкриття пропозицій. Однак цей документ, в якому мають бути дані про предмет закупівлі, не був оприлюднений ні на момент публікації «Наших Грошей», ні зараз – коли в Міноборони стверджують, що «процедура проводилась відкрито та прозоро у відповідності до вимог чинного законодавства».

038972

Згідно з повідомлення Міноборони, «відповідно до укладеної угоди з «Народною армією», окрім надання онлайн-новин та інших інформаційних продуктів інформагентство УНІАН створило на власному сайті окремий спеціалізований розділ «УНІАН — Військо», який функціонує з метою інформування громадськості про діяльність оборонного відомства, заходи реформування Збройних Сил України шляхом розміщення новин, фото звітів, інших інформаційних фото- та відео матеріалів».

Розділ «УНІАН — Військо» справді існує. Новини в ньому почали з’являтись ще у січні. Разом з тим, оголошення про проведення тендеру з’явилось у «ВДЗ» лише у лютому, а угоду з переможцем було укладено лише у березні.