- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Несподіванка. Суд змусив Веревського сплатити 900 тисяч за розорення заказника

Суд оштрафував фірму «Аграрний дім ім. Горького», яка належить екс-нардепу Андрію Веревському, на майже 900 тисяч гривень за розорювання земель заказника місцевого значення «Коханівський» (Харківська обл.). Про це свідчить постанова [1] Вищого господарського суду від 6 березня.

У квітні 2010 року ТОВ «Аграрний дім ім. Горького» за власною ініціативою підписав охоронне зобов’язання щодо збереження заказника, який розташований на території Кегичівського району.

У 2012 році екологічна інспекція виявила, що фірма засаджувала 44,36 га (зі 110,6 га) заказника суданкою (однорічна кормова культура), соняшником та кукурудзою.

При цьому, забруднені пестицидами води потрапляли до місця формування витоків ріки Багата, для збереження природних умов формування витоку якої у 1999 році і був створений заказник.

Крім того, на розореній території були виявлені залишки обгорілих чагарників та дерев.

Заступник прокурора Харківської області звернувся до суду, щоб стягнути з ТОВ «Аграрний дім ім. Горького» 887,3 тис грн майнової шкоди, а також зобов’язати фірму відновити рослинність на розореній ділянці.

У жовтні 2012 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури. Апеляційний суд скасував це рішення. Втім, Вищий господарський суд підтримав суд першої інстанції, зобов’язавши фірму виконати вимоги прокурора.

Власником ТОВ «Аграрний дім ім. Горького» з листопада 2012 року є «Рестомон лімітед» (Тортола), яка пов’язана із агрохолдингом «Кернел» регіонала Андрія Веревського. Як відомо, 5 березня ВАСУ позбавив його повноважень народного депутата.

У 2010 році власниками цієї фірми були ТОВ «Украгробізнес» та «Цукровий союз «Укррос», які теж входили до холдингу Веревського.