Державний співзасновник ЄДАПСу заробляє в 15 разів менше від приватних партнерів по консорціуму
13.03.2013   //  

Міністерство внутрішніх справ України 5 березня прийняло рішення про закупівлю у консорціуму «ЄДАПС» персоніфікованих 1,9 млн бланків посвідчень водія та деяких інших документів (весь перелік нижче) на загальну суму 727,50 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Йдеться про закупівлю бланків документів формату ID-1 з безконтактним електронним чіпом, які введені в Україні з 1 січня 2013 року законом «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Дані провартість окремих найменувань продукції наразі не опубліковано.

Торги проводяться по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника», що у МВС обґрунтовують відсутністю конкуренції.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України повідомила МВС, що експертні сертифікаційні висновки про відповідність вимогам нормативних документів системи технічного та криптографічного захисту інформації безконтактних електронних носіїв персональних даних та носіїв даних електронних ідентифікаційних документів, які можуть бути інтегровані у документи, в Україні отримало лише «Київське підприємство обчислювальної техніки та інформатики» (ПАТ «КП ОТІ»), яке є учасником консорціуму «ЄДАПС».

Також, ПАТ «КП ОТІ» отримано сертифікат лабораторії Collis (Нідерланди) на відповідність Національного посвідчення водія з безконтактним носієм інформації стандарту ISO 18013.

Учасником консорціуму «ЄДАПС» є Державне підприємство «Державний центр персоналізації документів», яке на підставі укладеного договору з консорціумом «ЄДАПС» здійснює централізовано персоналізацію, отриманих від консорціуму бланків національного посвідчення водія.

За даними «Наших Грошей», в 2011 році чистий дохід консорціуму «ЄДАПС» становив 588 млн грн. «Державний центр персоналізації документів», який є єдиним державним підприємством серед десяти засновників консорціуму, у тому ж році мав чистий дохід 39,8 млн грн. Це майже у 15 разів менше від доходів консорціуму. Дані за 2012 рік поки що невідомі.

З моменту заснування «Вісника держзакупівель» у 2008 році, було опубліковано дані про державні підряди «ЄДАПСу» на 1,42 млрд грн. без врахування останньої закупівлі, яка ще не офіційно не завершена.

Докладніше про власників ЄДАПСу і як в МВС пояснюють монополію консорціуму на виготовлення документів тут.

  • персоніфікований бланк національного посвідчення водія – 1900000 од.;
  • персоніфікований бланк свідоцтва про реєстрацію транспорного засобу – 50000 од.;
  • комплект витратних матеріалів для виготовлення національного посвідчення водія – 400 од.;
  • комплект витратних матеріалів для виготовлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (без імплантованого безконтактного електронного носія) – 400 од.;
  • комплект витратних матеріалів для виготовленння свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (з імплантованим безконтактним електронним носієм) – 1400 од.;
  • комплект витратних матеріалів для виготовлення дозволу на право носіння та зберігання зброї – 360 од.)