Уряд вирішив вигнати з ринку 90% дрібних перевізників
12.03.2013   //  

Міністерство інфраструктури планує посилити вимоги до пасажирських автобусних перевезень, що може призвести до витіснення з ринку 80-90% компаній і підприємців. Про це пише Олена Доспєхова у «Діловій столиці».

Чиновники хочуть змінити порядок проведення конкурсів на право обслуговування маршрутів. Вони пропонують не допускати до тендерів перевізників, які мають переобладнані вантажні мікроавтобуси (крім внутрішньо районних приміських маршрутів) або використовують орендовані транспортні засоби.

Обов’язковою умовою участі в конкурсі є встановлення тахографів, а також GPS-терміналів. Вартість одного – 2-2,5 тис грн., щомісячна плата за обслуговування – 100-150 грн.

До обов’язкового списку документів, які подаються на конкурс, також додасться заява про згоду на підключення до автоматизованої системи диспетчерського управління. Крім того, перевізників зобов’яжуть обладнати сидіння ременями безпеки (міжобласні і міжнародні рейси).

Зараз при визначенні переможця враховується наявність достатньої кількості автобусів визначеного класу і пасажиромісткості, а також строк їх експлуатації. А міністерство пропонує брати за основу сумарну пасажиромісткість транспортних засобів перевізника. Відтак, у виграші опиняться лише крупні компанії, парк яких нараховує не один десяток великих автобусів.

При цьому чиновники не встановлюють жодних обмежень до віку рухомого складу. Єдиний виняток – до перевезень організованих груп дітей на маршрутах понад 50 км (строк експлуатації автобусів – не більше 10 років).

Також є ідея заборонити обслуговувати маршрути протяжністю понад 150 км мікроавтобусам, у яких менше 22 пасажирських місць.

Представники малого бізнесу стверджують, що нововведення пролобіювали крупні автотранспортні компанії, які хочуть підім’яти під себе ринок, обсяг якого перевищує 30 млрд грн (загальний пасажиропотік складає 3,6 млрд людей).

Зараз у галузі працює 18 тисяч перевізників, понад 10 тис з яких – приватні підприємці, які мають один автобус. Ще близько 7 тис мають від двох до п’яти транспортних засобів.

«Протягом трьох-п’яти років ми плануємо довести кількість автоперевізників до 1,5-2 тис», – заявив раніше перший заступник міністра інфраструктури Костянтин Єфименко.