Як приватний бізнес програє конкуренцію чиновникам
08.03.2013   //  

Вечірній КиївГазета «Вечірній Київ», яка не втомлюється вихваляти успіхи прийшлого Олександра Попова (до речі, намісника не самої популярної в столиці Партії регіонів), іноді повергає в когнітивний дисонанс.

Остання передовиця про гуртове вигнання приватних перевізників з маршрутів на Лісовому масиві виголошує: «Декілька маршрутів-приватників зовсім зникли – вони не витримали конкуренції».

Дізнаватись про конкуренцію в Україні – один з найважливіших інтересів «Наших Грошей». Тому статтю перечитав двічі. Виявилось, що комунальний журналіст мав на увазі під конкуренцією наступне: «Основною причиною закриття маршрутів, за словами начальника департаменту транспорту та зв’язку Київміськдержадміністрації Євгена Водовозова, є збільшення парку комунального транспорту, а також завершення терміну дії договорів з приватними перевізниками».

Ось така конкуренція – комунальники тупо не продовжили договори з бізнесменами і запустили на ці маршрути свої автобуси. Бо ні в цій статті, ні в купі інших повідомлень про ці події так і не було сакрального – а який же тендер виграли комунальні перевізники, щоб зайняти звільнені від приватників маршрути?

Відтак це породжує наступне питання. Якщо чиновницький волюнтаризм називається «конкуренцією», то в чому ж малий столичний бізнес може конкурувати з найманцями Попова? Єдиний легальний механізм впливу, що спадає на думку, – це голосування.

 

Блог від: Юрій Ніколов