Суд залишив «рідній» фірмі заступника мера Ялти 5 га парків
07.03.2013   //  

Севастопольський апеляційний суд підтвердив право фірми «ЮБК-Інвест» на оренду і забудову майже 5 га у селищі Гірне, 15, що під Ялтою. Про це свідчить постанова Севастопольського апеляційного господарського суду від 28 січня.

До апеляційного суду справа вже пройшла шлях до Вищого господарського суду, який повернув її на повторний розгляд до суду першої інстанції. Господарський суд Криму 6 грудня минулого року відмовив у задоволенні позову заступника прокурора Ялти через сплив строку позовної давності. А Севастопольський апеляційний суд залишив це рішення в силі.

Прокурор просив суд зобов’язати ПАТ «ЮБК-Інвест» повернути Адміністрації парків-пам’ятників садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Місхорський», «Лівадійський», «Масандрівський» земельну ділянку площею 4,88 га, яку у грудні 2005 року йому передала в оренду на 49 років для будівництва житлового комплексу Лівадійська селищна рада.

Він наголошував на тому, що директор Адміністрації парків-пам’ятників самостійно прийняв рішення про відмову від вказаної ділянки, на що не мав права. Селищна рада саме на основі цього ухвалила своє рішення.

Апеляційний суд вказав, що Лівадійська селищна рада діяла правомірно. Так, він нагадав, що у 1998 році Адміністрація парків прийняла на баланс парки площею 108,9 га, з них Лівадійський – 45,7 га, Місхорський – 21,3 га, Масандрівський – 41,9 га, а також базу і ділянки Управління «Курортзеленгоспу». Однак після цього Адміністрація не закріпила за собою право користування земельними ділянками і майном, відтак не надала в суд відповідні документи.

Таким чином суд визнав правомірними продаж (приватизацію) «ЮБК-Інвесту» у 2004 році нежитлових будівель та споруд бази «Нова Яйла» в Гірному, 15 загальною площею 8207,8 кв м. А також затвердження проекту землеустрою для будівництва житлового комплексу на ділянці 4,88 га і укладення договору оренди на цю землю з Лівадійською селищною радою у 2005 році.

За даними кримського Центру журналістських розслідувань, приватні особи змогли приватизувати споруди на території парків завдяки наказу Мінприроди 2004 року про безоплатну передачу у комунальну власність об’єктів нерухомості об’єктів природно-заповідного фонду, який був скасований лише через 8 років. Для обслуговування цих приміщень місцеві ради видавали землю парків-пам’яток. За це час території парків помітно зменшилися.

ТОВ «ЮБК-Інвест» була заснована у 2003 році. У 2004 році до складу її власників увійшов Сергій Карнаух, нинішній заступник мера Ялти.

У 2006 році ТОВ «ЮБК-Інвест» стало акціонерним товариством «ЮБК-Інвест» і отримало нову реєстрацію – в Дніпропетровську, хоча до цього було прописано саме в селищі Гірне під Ялтою. Нині фірму контролюють структури Миколи Межуєва, у минулому комерційного директора ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова», який займався розробкою космічного проекту «Морський старт».