Вищий госпсуд остаточно легалізував схему, яка обібрала «Масандру» на чергові 25 га
04.03.2013   //  

Вищий господарський суд підтвердив право приватної особи на володіння земельною ділянкою на території ДП «Таврида» (Алушта), яке входить до складу Національного виробничого-аграрного об’єднання «Масандра». Відповідне рішення суд ухвалив 19 лютого.

Це рішення повторно узаконило передачу 25 га земель державного підприємства в приватні руки.

Земельну ділянку площею 0,10 га із земель держпідприємства «Таврида» фізична особа у 2009 році отримала від Маломаяцької сільради для дачного будівництва. Спершу прокуратура у Господарському суді Криму довела неправомірність її виділення, однак Севастопольський апеляційний госпсуд цю постанову скасував. Вищий господарський суд підтримав апеляцію.

Історія розпочалася у 2007 році, коли 27 червня Маломаяцька сільрада зробила обмін земель. Забрала 25,48 га вартістю 70 млн грн. у ДП «Таврида», віддавши натомість 1,29 га.

Держпідприємство добровільно відмовилося від цієї ділянки, оскільки ці землі «були не придатні для сільськогосподарських потреб, оскільки представляли собою схили, яруги, чагарникові зони, які лише спричиняли збитки ДП «Таврида».

У свою чергу сільрада, отримавши 25 гектарів землі, продала її приватним особам (у тому числі власнику вище згаданих 0,10 га), а також садівничому кооперативу «Лазурний».

Прокуратура через суд спробувала скасувати це рішення. Господарський суд Криму у 2009 році задовольнив цей позов:  ДП «Таврида» не мало повноважень відмовлятися від державної землі, оскільки це віднесено до компетенції Кабміну.

Однак апеляційний суд цю постанову скасував, вказавши на відсутність даних щодо розмежування земель комунальної і державної власності на той момент. Крім того, суд не отримав доказів, які підтверджують наявність чи відсутність у «Тавриди» відповідної згоди з боку Міністерства агрополітики. Надалі усі касаційні скарги прокурор програв.

Зазначимо, що одним із власників садівничого кооперативу «Лазурний» є колишній голова Маломаяцької сільради Рубен Кисельов. У травні 2012 року він був затриманий за перевищення службових повноважень при виділенні землі. За рішенням суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Також однією з власниць кооперативу є Світлана Грига, яка у 2006-2010 роках була головою постійної комісії сільської ради Малого Маяка.

Нагадаємо, що нещодавно частина земель ДП «Таврида» увійшла до складу скандальних мисливських угідь загальною площею 8,8 тис га, наданих на 25 років «Товариству мисливців і рибалок «Кедр».

«Кедр» засновано Юрієм Бойко, Володимиром Демішканом і Сергієм Тулубом. Організація окрім кримських угідь також отримала в розпорядження угіддя в Сухолуччі, де полює Віктор Янукович.