Присяжнюк закопає мільярд доларів китайського кредиту у зрошення Криму і Херсонщини
03.03.2013   //  

Міністерство аграрної політики та продовольства запланувало витратити понад $1 млрд з китайського кредиту на відродження зрошення на півдні України. Про це пише Володимир Чопенко у «Дзеркалі тижня. Україна».

«Перші 1,5 млрд доларів аграрне відомство запланувало… закопати у землю. Вкласти не у розвиток інфраструктури — дороги, елеватори, зерновози, машинно-тракторний парк, а відновити систему зрошення на півдні України», – йдеться у статті.

Кошти в рамках новоспеченої програми «Відроджене зрошення» вже розподілено по областях. Херсонщина отримає $630 млн, $Крим – 450 млн.

Нагадаємо, Україна в 2012 році домовилась з Китаєм про отримання кредиту у розмірі $3 млрд на 15 років. Перший транш у розмірі $1,5 млрд вже отримано.

Наприкінці лютого заступник голови Державної продовольчо-зернової корпорації Роберт Бровді повідомив про намір провести в 2013 році форвардні і прямі закупівлі 4 млн тонн зернових для поставки в Китай.

Разом з тим, міністр АПП Микола Присяжнюк ще влітку 2012 року повідомив про необхідність значних інвестицій в зрошувальні системи на півдні України.

«Інвестиції в зрошення повинні бути достатньо великими. На 1 млн га землі потрібен 1 млрд дол. інвестицій. Ми розуміємо, що поодинокі фермери не зможуть збудувати систему зрошення самостійно. Тож на сьогодні є рішення Кабінету Міністрів України про акумулювання міжгосподарських мереж, пошук інвесторів або передачу в концесію для того, щоб можна було залучити додаткові інвестиційні кошти», – зазначив очільник Мінагрополітики.