Обездолені. Менеджери Ахметова-Вілкула «віджимають» стрілочний завод у дніпетровських
02.03.2013   //  

Бізнес-структури, близькі до віце-прем’єра Олександра Вілкула, намагаються «віджати» Дніпропетровський стрілочний завод. Про це в «Дзеркалі тижня. Україна» пише Юрій Бутусов з посиланням на акціонера підприємства Олега Левіна.

За словами Левіна, призначення 24 грудня віце-прем’єр-міністром колишнього губернатора Дніпропетровської області розпочало атаку на завод.

«У грудні 2012-го, відразу після призначення пана Вілкула віце-прем’єр-міністром, у нас раптово почалися проблеми з поставкою гострякових рейок з «Азовсталі». Відвантаження припинилося без пояснення причин, причому ми не одержали продукцію, яку вже оплатили. Розрив поставок з «Азовсталі» створив для нас серйозні проблеми. Невдовзі ми зрозуміли, що ця акція була невипадковою. Наступною ворожою дією проти нашого заводу стало припинення оплати за вже поставлені «Укрзалізниці» стрілкові переводи. Всі закупівлі в нас були взагалі зупинені. Заборгованість досягла на сьогодні 91 мільйона гривень. Причин нам також не пояснювали. І в січні 2013-го до нас із проханням про переговори звернулися Олександр Шпилька, генеральний директор холдингу «Трансінвест», і Володимир Мезенцев, генеральний директор ТОВ «Лемтранс». Переговори були короткі — ці пани запропонували акціонерам продати наше підприємство», – повідомив Левін.

За його словами, керівництво підприємства одразу відповіло відмовою, проте їм ще раз у жорсткій формі запропонували продати завод, причому за конкретну ціну – зухвало сміхотворну.

«Відразу після нашої відмови, починаючи з січня ц.р., Дніпропетровський завод потрапив у справжню облогу контролюючих органів. Спочатку до нас прийшла Державна фінансова інспекція. Потім Державна податкова служба почала перевіряти якісь минулі періоди. За нею — пожежна інспекція», – уточнив акціонер.

«Вілкул узяв на себе відповідальність за розвиток транспорту, оскільки курирує цей напрям в уряді. І Мезенцев, і Шпилька — це люди Вілкула, що представляють так звану криворізьку групу в СКМ. Вони і діють від імені Вілкула. Усі з одного міста,  багато років працювали разом. Зараз створили «Трансінвест» і хочуть наповнити його активами, не гребуючи брудними й неконкурентними методами боротьби. Хочуть все, відразу й безплатно», – резюмував Левін.

Дніпропетровський завод був лідером розробки і виробництва стрілкових переводів  у СРСР. На підприємстві працюють 1200 осіб.

В Україні є ще один виробник стрілкових переводів. На Керченському металургійному заводі у 1981 р. Міністерство чорної металургії СРСР побудувало невеликий цех з випуску стрілкових переводів для промислового транспорту, який зберігся дотепер, перетворившись на самостійне підприємство «Керченський стрілочний завод». Конкурентами Керченський і Дніпропетровський заводи стали зовсім нещодавно, коли у кримчан з’явився могутній власник. Керченський стрілковий завод перейшов під контроль структур, пов’язаних з компанією «Систем кепітел менеджмент» Ріната Ахметова.

Від «Наших Грошей»

Основними власниками ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» станом на третій квартал 2012 року були колишній кандидат в мери Дніпропетровська Загід Краснов, а також Сергiй Тараненко, Іван Сосновський і Ігор Левiн.

ТОВ «Трансінвест-холдинг» було зареєстровано в грудні 2012 року в Києві. 99,9% статутного капіталу належить кіпрській фірмі «Лемтранс лімітед», ще 0,1% – корпорації «Міжрегіональний промисловий союз».

Кіпрська фірма наразі є єдиним власником ТОВ «Лемтранс», яку група Ріната Ахметова викупила у інших співвласників. Володимир Мезенцев є директором «Лемтрансу» і «МПС».

«Трансінвест-холдинг» зареєстровано в одній з квартир по вул. Щорса, 32-г. Тут же зареєстровано фірму «Укртранслізинг» та ТОВ «Рейл карго транс». Остання фірма є однією з шести операторів вантажних перевезень, які рік тому «Укрзалізниця» визначила монополістами. Наразі «Рейл карго транс» зареєстровано на кіпрський офшор «Розетано корп. Ltd».