Залізниця купила вугілля у фірми Януковича на 28 мільйонів. Державні шахтарі на тендер навіть не пхались
01.03.2013   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 20 лютого за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Консалтінг кепітал» на постачання вугілля на 27,54 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 23,6 тис тон вугілля ДГ (0-100) по 1 167 грн./т.

ТОВ «Консалтінг кепітал» зареєстровано на Сергія Філіпенка з Макіївки. Фірма пов’язана з групою Олександра Януковича, в її реєстраційних даних вказано контактний номер телефону такий самий як і у підприємства «Рятувальник», що входить в групу «МАКО Холдинг» старшого сина президента. Менш ніж за рік «Консалтінг кепітал» отримало підряди на постачання вугілля державним енергетикам і залізничникам на 996,26 млн грн.

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Донбас ойл», першим засновником якого у 2011 році був Руслан Курок, а нині Михайло Коротін. Ця компанія в реєстраційних даних вказала номер телефону такий самий як і у фірми «Апекс-2008», одним з перших засновників якого був Михайло Добнєв. На нього також була зареєстрована фірма «Укркиївресурс», яка брала участь у схемі по приватизації земель «Межигір’я». Менш ніжза рік участі у державних тендерах «Донбай ойл» отримало підряди на 74,78 млн грн. При цьому фірма змогла продати своє вугілля навіть державному вугледобувному підприємству «Артемвугілля».

На тендер державної залізниці не подала заявку жодна державна компанія. Разом з тим, на підприємствах ДП «Вугілля України» скупчився рекордний надлишок вугілля – 7 млн т.

За словами голови Незалежної профспілки гірників Донбасу Миколи Волинка, надлишок вугілля викликаний різким зростанням його видобутку на нелегальних шахтах, так званих «копанках».