Тепер порт відхилив дешевий бензин Коломойського на користь фірм з оточення Януковича
28.02.2013   //  

ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт» 19 лютого за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Перша паливна компанія» на придбання палива на 9,54 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

По одному з лотів на постачання бензину А-95 по талонах подавало заявку ТОВ «ВКФ «Авіас». Компанія з групи «Приват», що є найбільшим в Україні оператором АЗС, пропонувала бензин по 10,70 грн./л, що відповідає ринковій ціні. Однак ця заявка була відхилена на користь «Першої паливної компанії», яка запропонувала бензин по 13,00 грн./л (всі ціни нижче).

Претензій до відсутності завдатку або банківської гарантії до «Авіасу» не висувалось.

Причиною відхилення стали претензії до оформлення довідок з різних інстанцій, в тому числі про наявність на АЗС спеціалістів відповідної кваліфікації. Також конкурсний комітет відмітив, що істотні умови договору у пропозиції учасника суттєво відрізняються від істотних умов, запропонованих замовником. При цьому в чому полягала відмінність – не повідомляється.

При цьому порт вимагав, щоб учасники тендеру постачали бензин А-95 за талонами на АЗС «WOG Mustang», Shell, Окко, які не належать «Привату».

Нагадаємо, останні півроку «Авіас» виграє значно менше тендерів через постійні претензії державних установ до оформлення заявки чи проблеми з банківською гарантією.

Відтак до участі в тендері було допущено «Першу паливну компанію» та ТОВ «Левада палас».

Першим засновником «Першої паливної компанії» було ТОВ «Компанія з управління активами та адміністратор пенсійних фондів «Альтана інвестмент менеджмент». Ця фірма контролюється компанією «Альтана-капітал», власником якої був Анатолій Амелін, також відомий як співзасновник ТОВ «Столичний стиль» разом з Олександром Януковичем і низкою донецьких бізнесменів. З переходом Амеліна на державну службу в ДКЦБФР у 2010 році, «Альтану-капітал» було переоформлено на віргінський офшор «Altana limited», власників якого дізнатись неможливо.

«Перша паливна компанія»  почала вигравати державні тендери у грудні 2012 року і за ці три місяці отримала підряди на 1,86 млрд грн.

Засновником «Левади-палас» у 2012 році став харків’янин Юрій Перевозник. В 2011 році засновником був В’ячеслав Ярошенко з оточення народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, а в 2010 році «Левада-палас» було зареєстровано на іншу фірму – «Фінансова компанія «Ягуар». Власником цієї фірми до призначення директором ДП «Укрхімтрансаміак» у 2007 році був Віктор Бондік, який за даними «Економічної правди» є племінником Віктора Януковича.

Кількість Од. Ціна за од, грн.
Дизельне паливо 500 тн 12700
Бензин А-76 (аналог А-80) 50 тн 14050
Бензин А-92 25 тн 14600
Бензин А-95 (талони) 24000 л 13
Мазут М-100 з низькопарафінистої  нафти з температурою застигання не вище 25ºС, малосірчистий 255 тн 7000
Мазут М-40 з низькопарафінистої нафти з температурою застигання не вище 10ºС, малосірчистий 4 тн 7000