Група Януковича отримала кожну четверту гривню з 28 мільярдів, які пройшли через тендери вуглепрому в 2012 році
28.02.2013   //  

Компанії, що входять до сфери впливу сина президента Олександра Януковича, в 2012 році виграли тендери державних підприємству вугледобувної галузі на 7,09 млрд грн. з загальної суми 28,13 млрд грн. Про це повідомляється у дослідженні «Наших Грошей».

До сфери впливу Януковича відносяться 18 компаній з групи «ДРФЦ», а також зареєстровані на менеджерів з оточення сина президента. Здобутки компанії «Донвуглересурси» (271 млн грн.), яка належить брату голови податкової служби Антону Клименку, підраховано окремо до групи Януковича.

На другому місті за обсягом отриманих держпідрядів група Ріната Ахметова, до сфери впливу якої віднесено здобутки семи компаній на 3,67 млрд грн.

Група народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка налічує шість фірм і 2,89 млрд грн.

П’ять фірм, підконтрольних сім’ї голови парламентської фракції ПР Олександра Єфремова, виграли тендери на 1,55 млрд грн.

Підряди на 4,24 млрд грн. отримало державне підприємство «Регіональні мережі» за постачання електроенергії на державні шахти.

Загалом чотири основні групи та держпідприємство отримали підряди на 19,44 млрд грн.

Решту 8,69 млрд грн. розділили близько ста компаній, які за рік отримали підряди на суму понад 10 млн грн. кожна, та кілька сотень мілких фірм з менш значними здобутками. В тому числі це «ДВ нафтогазовидобувна компанія» з групи міністра енергетики та вуглепрому Юрія Бойко, яка отримала підряди на 54 млн грн.