Прокуратура не змогла вигнати фірму екс-голови держкадастру з Гідропарку
27.02.2013   //  

Вищий господарський суд підтвердив право власності ТОВ «Будівельна компанія «Кроун» на низку об’єктів нерухомості, які знаходять на острові Долобецький у Дніпровському районі Києва. Про це свідчить постанова суду від 19 лютого.

Фірма «Кроун» купила нежитлові будівлі і споруди, які знаходять на острові Долобецький (майновий комплекс №1), у 2008-2009 роках. Перед цим у 2007 році Київрада передала будівельній компанії 1,5 га на острові Долобецький в оренду на 15 років.

Цю ділянку фірма отримала «для розташування об’єктів рекреаційного призначення», а також злітно-посадочної смуги на воді для гідропланів. При цьому їй було надано право благоустроювати території на острові за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування.

У вересні 2009 року Господарський суд Києва підтвердив право власності фірми на об’єкти нерухомості (відшукати цю постанову у Єдиному держреєстрі судових рішень не вдалося).

Разом з тим у 2012 році прокуратура попросила суд розглянути цю справу знову через нововиявлені обставини. Так, вона надала судову постанову, згідно з якою рішення Київради від 2007 визнане недійсним.

Крім того, прокурор в суді доводив, що будівництво будь-яких об’єктів на острові є незаконним, оскільки це суперечить «Програмі розвитку зеленої зони міста». Крім того, будівництво не може вестися ближче 50 метрів від берега. Врешті, острів входить до меж регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». Разом із Венеціанським островом він входить до складу Гідропарку.

Втім, і суд першої інстанції, і апеляційний відмовили прокурору у задоволенні його позову. Вони вказали, що визнання недійсним рішення про передачу «Кроун» в оренду 1,5 га не є нововиявленою обставиною. Оскільки предметом спору були права власності ТОВ «Кроун» на об’єкти нерухомості на острові, а не права на земельну ділянку. 19 лютого Вищий господарський суд залишив ці рішення в силі.

Між тим із матеріалів іншої справи стало відомо, що у 2011 році «Кроун» продав частину майна на Долобецькому острові ТОВ «НВК Наш район».

Майновий комплекс №1 на острові Долобецькому складається з будівель та споруд на огородженій та облаштованій земельній ділянці. Це, зокрема, нежитлові споруди (площею від 12,6 кв м до 325,6 кв м), навіс із вимощенням площею 480 кв м, паркан.

Засновниками ТОВ «Будівельна компанія «Кроун» станом на грудень 2012 року є Дмитро Кочерєв, Олексій Карлов, Тетяна Щитківська та Ольга Войтенко. До 2008 року до складу засновників фірми входив Андрій Кобринський. У 2002-2006 роках він був депутатом Київради, членом постійної комісії з питань землекористування та містобудування. Надалі працював гендиректором Держпідприємства «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті по земельних ресурсах». Також був першим заступником голови Держводгоспу.

Нагадаємо, ТОВ «Будівельна компанія «Кроун» пов’язують зі скандальним будівництвом по вул. Березняківській, 12 у Києві.