Хмельницькі помічники прокурорів масово отримують квартири через суд
26.02.2013   //  

Кілька помічників прокурора і суддя Хмельницька змусили міськраду через суд  надати їм приватне житло. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Так, 13 лютого Вищий адміністративний суд зобов’язав Хмельницьку міськраду надати помічнику прокурора міста квартиру.

Як свідчать матеріали справи, позивач був призначений помічником прокурора Хмельницького у 2005 році. До цього він жив у місті Славута (Хмельницька обл.). У Хмельницькому йому була виділена кімната в гуртожитку, де він проживає разом із донькою. Крім того, міськрада у 2006 році внесла його на квартирний облік за №674 у позачерговому списку.

У 2010 році помічник прокурора звернувся до суду із позовом, щоб міськрада забезпечила його житлом. Міжрайонний суд Хмельницької області задовольнив цей позов, однак апеляційний суд його змінив. Зокрема, було вказано, що квартиру чиновник отримає в порядку черги серед осіб, які мають право на позачергове пільгове отримання житла. Втім, ВАСУ таки зобов’язав міськраду надати йому квартиру.

Суд мотивував своє рішення тим, що відповідно до закону про прокуратуру, забезпечення житлом прокурорів і слідчих, а також суддів, при призначенні їх на роботу в іншу місцевість встановлено не лише у позачерговому порядку, але і у визначений строк – протягом шести місяців. А у випадку помічника прокурора цей термін вже пройшов. При цьому суд постановив, що наявність у міськради зобов’язань перед іншими особами жодним чином не звільняє його від виконання зобов’язань, покладених на нього законом перед помічником прокурора.

Аналогічним чином, дійшовши до ВАСУ, виділення квартири домігся старший помічник прокурора Хмельницької області з питань нагляду за додержанням природоохоронного законодавства, суддя Апеляційного суду Хмельницької області та інші.

Окрім того у січні цього року Хмельницький міжрайонний суд області задовольнив позови ще двох помічників прокурора міста «про забезпечення благоустроєним житлом».