Київрада зарубала Попову схему МАФів, через яку бюджет за рік втратив 100 млн грн
25.02.2013   //  

Усі кіоски в Києві вже два місяці стоять незаконно, оскільки Київрада відмовилася затверджувати документ, який дозволяє КМДА управляти цією сферою в ручному режимі. Про це пише Дмитро В’яземський у «Діловій столиці».

Йдеться про «Порядок розміщення тимчасових споруд у столиці». У ньому власникам тимчасових споруд, які оплатили пайовий внесок на благоустрій прилеглої території (у середньому – 5,5 тис грн), надається право торгувати до кінця 2013 року. Крім того, у цей документ переписані із державних нормативно-правових актів вимоги до розміщення кіосків, а також в ньому обмежені їх максимальні розміри до 19 кв м (за допомогою цієї норми муніципалітет розраховує вигнати з ринку торговців міцними напоями).

Утім, депутати Київради відмовилися затвердити цей Порядок, залишивши сферу взагалі без регулювання.

«Уже два місяці всі МАФи фактично стоять незаконно, гроші в бюджет не йдуть, а ви раптом прокинулися і хочете, щоб міськрада знову повірила вам на слово», – заявив представник Народної партії Олександр Лищенко.

Міські депутати нагадали чиновникам про провал наповнення казни у 2012 році за рахунок пайових внесків: замість анонсованих 150-200 млн грн КМДА зібрала лише 42 млн грн. Крім того, за минулий рік кількість кіосків у Києві зросла приблизно удвоє – з 15 тисяч до майже 30 тисяч.

Між тим затвердження комплексної схеми розміщення МАФів, яку планували узаконити ще в минулому році, відклали до грудня цього року.

Рішення про її розробку було ухвалене Київрадою ще у 2009-му. А навесні 2012 року депутати схвалили проект схеми, створений на основі пропозиції райдержадміністрацій. Однак з тих пір Головуправління містобудівництва і архітектури не зробило нічого для узаконення проекту. Зокрема, не були закладені кошти в бюджеті Києва на створення даної схеми.