Директор державного кар’єру продав своїй фірмі щебінь по 12 копійок за тонну, наваривши 135 мільйонів
25.02.2013   //  

Прокуратура не змогла довести в суді, що державний «Нігинський кар’єр» (с.Сахкамінь, Хмельницька обл.) продав щебінь за заниженими цінами, нанісши шкоди державі щонайменше на 135,9 млн грн. Про це свідчить рішення Вищого господарського суду України від 11 лютого.

У вересні 2004 року «Нігинський кар’єр» продав 24 млн тонн щебеню приватному підприємству «ВКП «Нігинсахкампром». Ціна партії склала 288 тис грн., тобто щебінь було продано по 12 копійок за тонну.

У квітні 2007 року «Нігинсахкампром»  продав половину цієї партії сільгосппідприємству «Еліта-А» по 19 копійок за тонну, яке за такою ж ціною перепродало його ТОВ «Партнерська організація».

Остання ж віддала щебінь на зберігання тому ж «Нігинсахкампрому» у село Сахкамінь, де знаходиться кар’єр.

Суди визнали, що кар’єр мав право самостійно визначити, за якою ціною продавати щебінь, оскільки це не суперечить його статутній діяльності. Крім того, на момент підписання договорів не існувало особливого порядку визначення ціни на цей вид щебеню.

Прокурор  надав суду експертний висновок Хмельницької торгово-промислової палати, згідно з яким вартість вапнякового щебеню по Хмельницькому регіону на момент укладання договорів становила 10,8 грн за одну тонну. Відповідно до цього, кар’єр занизив ціни у 900 разів, а недоотриманий прибуток держпідприємства становить 135,9 млн грн.

Втім, «Нігинсахкампром» надав суду інший експертний висновок, зроблений приватним ТОВ «Інформаційно-консалтингова фірма «Реноме». Згідно з ним, 12,96 млн тон відсіву гірничої маси фракції 0-20 мммало коштувати 1 грн.

Призначена у 2012 році судова експертиза встановила, що визначити економічно обґрунтовану собівартість проданого щебеню неможливо.

«Нігинський кар’єр» з 2000-го до 2007 року очолював Анатолій Ткачук, який продавав щебінь своїм фірмам.

До 2007 року Анатолій Ткачук був засновником і директором ТОВ «Партнерська організація». З 2008 до 2010-го  до складу засновників «Партнерської організації» входила Тетяна Ткачук.

Тетяна Ткачук разом із Людмилою Ткачук є власницями ПП «ВКП «Нігинсахкампром».

Згідно з даними, опублікованими на сайті Кам’янець-Подільської райдержадміністрації, відходи, відсіяні при виробництві вапнякового каменю, будівельного щебеню й вапнякового борошна, накопичувалися на території кар’єру більш як 70 років.

Вапняковий щебінь фракцією до20 ммпридатні для використання в сільському господарстві, у металургії і як сировина для виробництва цементу.