Схема Арбузова і Клименка по збиранню грошей з кожної каси в магазині принесе офшорам і фірмі-привиду 100 мільйонів на рік
24.02.2013   //  

Впровадження в 2013 р. розрахунково-касових апаратів з електронною контрольною стрічкою в українських магазинах принесе авторам схеми з Міндоходів та Нацбанку 100 млн грн. чистого прибутку на рік. Про це пише Юрій Бутусов в «Дзеркалі тижня. Україна».

Міндоходів та Нацбанк в 2011-2012 роках розробили систему впровадження в касові апарати, що встановлені у магазинах, спеціальних модулів безпеки у кожен реєстратор розрахункових операцій (РРО) чи модем, який передає копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків в електронній формі. Модулі безпеки РРО — це смарт-картки, аналогічні тим, що використовуються в Національній системі масових електронних платежів (НСМЕП).

«Обладнання старих касових апаратів модемом обійдеться приблизно в 600–700 грн, я думаю. Вироблятимуть його ті самі сервісні організації, які й обслуговували ці апарати. Нові моделі касових апаратів, де модем буде передбачено з самого початку, будуть дорожчими приблизно на 150 грн.», – повідомив начальник департаменту податкового контролю Міністерства доходів і зборів Сергій Крухмальов.

Один з операторів ринку «оф-рекордс» розповів DT.UA, як автори схеми планують ділити доходи.

Щомісячна плата за експлуатацію касових апаратів із модемом має становити не менш ніж 100 грн додатково з кожної каси. З них 40 грн отримає сервісна організація, яка обслуговує касовий апарат, 30 грн. – технічний еквайр  і 30 грн. – один з двох уповноважених провайдерів зв’язку. «Еквайр» — це компанія, яка реалізує механізм роботи платіжної системи. Тобто оператор, який написав софт, поставив Нацбанку сервери для роботи нової касової системи і який за це отримуватиме постійну оплату.

Абонентська плата для існуючих в Україні 280 тис касових апаратів становитиме 28 млн грн. на місяць. З них приблизно 8,4 млн підуть на рахунки еквайра. Експлуатаційні витрати будуть копійчані — еквайр відповідає за роботу серверів і техпідтримку софта.

«30 грн. з кожного касового апарата, якщо схема буде реалізована на практиці та наведені нами цифри стануть офіційними, — це буде, по суті, роялті, чистим прибутком за реалізацію проекту. 8,4 млн грн на місяць, за рік — понад 100 млн при, по суті, копійчаних витратах на експлуатацію… Гарні гроші. Аналогічно не з’ясовано питання й щодо провайдера, запланована частка на зв’язок також є надприбутковою. А якщо ще й отримати частку в сервісних організаціях…», – пише Бутусов.

«Станом на поточну дату статус інформаційного еквайра згідно з рішенням ради Платіжної організації НСМЕП (протокол №202/2012 від 23 листопада 2012 р.) надано двом учасникам НСМЕП: АТ «Українська національна розрахункова картка» та ТОВ «Інтерплат», які задовольнили відповідним вимогам Наказу і є самостійними учасниками господарської діяльності», – повідомили у Нацбанку.

Разом з тим, жодної інформації про тендери на підключення розрахунково-касових апаратів до Інтернету у «Віснику держзакупівель» немає. А Протокол ради НСМЕП не є нормативним актом державного органу влади і «може до чогось зобов’язати тільки самих членів ради».

«Невже дорогий для платників податків сервіс можна впроваджувати за наявності конкуренції абсолютно без будь-якого тендера? Ми констатуємо пряме порушення Закону України «Про здійснення державних закупівель». Адже за технічне обслуговування серверів, наприклад, еквайру платитиме НБУ з коштів держбюджету», – йдеться в статті.

Відповідальність за неподання звітності в електронному вигляді передбачено в розмірі 10 неоподатковуваних податком мінімумів — 170 грн на місяць з кожної каси. Відповідальність наступає з 1 липня 2013 р.

Від «Наших Грошей»

Станом на грудень 2012 року засновниками ТОВ «Інтерплат» були офшори «Лічмер інвестментс корп» з Віргінських островів і «Іплі холдінгс лтд» з Кіпру. Ці офшори стали власниками української фірми наприкінці 2011 року, коли Нацбанк почав розробляти технологію і систему зберігання і збору даних реєстраторів розрахункових операцій. До цього фірму контролював Ілля Сєріков, голова правління ПАТ «Юнісістем», співвласник видавничого дому «Справи сімейні».

Основним акціонером АТ «Українська національна розрахункова картка» («УкрКарт»), яке очолює Олег Бойко, станом на третій квартал 2012 року було ТОВ «Аваль-брок», очолюване Андрієм Полковським. Засновником цієї фірми є ТОВ «Консалтинговий блок», яка в свою чергу заснована самим «Аваль-броком». Тобто фірма «Аваль-брок» фактично є засновником самої себе.