Миколаївський депутат від ПР причетний до фінансової піраміди, яка вкрала в людей 37 млн
23.02.2013   //  

Діяльність 32-річного депутата Миколаївської обласної ради від Партії регіонів Юрія Кормишкіна тісно переплетена із діяльністю подружжя Копецьких, які є засновниками збанкрутілого  кредитного союзу «Флагмана». Про це пише Тетяна Фабрикова у «Центрі журналістських розслідувань». Свого часу Кормишкін значився членом ревізійної комісії цієї кредитної спілки. Сам він стверджує, що співпрацював із Копецькими до 2009 року, поки у кредитної спілки ще не було проблем із виплатами.

Разом із тим його рідна сестра Світлана Руденко працювала у Копецьких заступником, очолюючи кредитний комітет. У проблемному 2009 році Кормишкін отримав у «Флагмані» кредит на 1 млн грн. Ще 3 млн грн кредиту взяли два працівники його фірми ТОВ «Агро-Ютас» і не повернули. Хоча регіонал запевняє, що всі кредити погашені.

Кормишкін співпрацює також із іншими штатними працівниками «Флагману».

Наприклад, у придбане ним велике сільгосппідприємство ВАТ «Правда» (Калинівка Єланецького району) на керівні посади прийшли працівники «Флагману», зокрема, сестра депутата Світлана Руденко, Андрій Федянін, який у кредитній спілці був членом наглядової ради, а також бухгалтер «Флагмана» Вікторія Снісаревська.

У ВАТ «Миколаївське сільськогосподарсько-рибоводне підприємство», яке на сьогодні повністю належить Юрію Кормишкіну, також працювали працівники КС «Флагман»: Андрій Федянін – головою правління, Ігор Копецький керівником  наглядову раду, Наталя Копецька була членом правління, Наталя Стець – членом наглядової ради , а її чоловік Дмитро очолював ревізійну комісію.

Кредитну спілку «Флагман» в Миколаєві у 2001 році організували два подружжя – Наталя і Ігор Копецькі та Дмитро і Наталя Стець. Загалом цій спілці вдалося залучити від вкладників 40 млн грн, однак виплачено було лише 3 млн грн.

Проблеми із виплатою відсотків у кредитної спілки почалися у 2008 році. На початку 2009 року на загальних зборах було прийнято рішення про припинення виплат. Саме в цей період керівництво спілки приступило до роздачі кредитів «для своїх людей».

Так, у 2008 році Копецька підписала ряд договорів з кредитною спілкою «Акорд» про надання йому кредиту на загальну суму 9 млн грн: кредит не повернуто, а «Акорд» – банкрут. У 2009-му Копецька отримала у «Флагмані» кредит на 160 тис. грн на ремонт квартири, а також 250 тис. грн на добудову будинку. Невдовзі Ігор Копецький отримав 150 тис. грн для поповнення обігових коштів в бізнесі.

У 2010 році проти керівників КС «Флагман» була порушена кримінальна справа, яка досі розслідується. При цьому варто зазначити, що після того, як почалася перевірка діяльності кредитної спілки, там зникла частина важливих документів.

Між тим, з 2006 року працює кредитний союз «Кредитний Альянс» (керівник – Наталія Стець). А нещодавно в Миколаєві з’явився ще один новий кредитний союз під назвою «Антея», який організував Юрій Кормишкін.