У Криму завершилась схема із перетворення земель Міноборони в приватний кооператив
19.02.2013   //  

7 лютого Господарський суд Криму відмовився задовольнити позов Євпаторійської прокуратури, яка представляла інтереси Міноборони, проти Новофедорівської селищної ради і обслуговуючого кооперативу «Аквилон». Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

У 2010 році Новофедорівська селищна рада (неподалік від м.Саки, Крим) на підставі розпорядження Кабміну (№213-р) і рішення в.о. міністра оборони Валерія Іващенка прийняла у комунальну власність нерухоме майно Міноборони, яке розташоване на 4,6 га землі.

Протрактувавши рішення Кабміну, як таке, що дає право розпоряджатись також і землею, на якій знаходиться майно, у тому ж 2010-му році селищна рада передала у власність кооперативу «Аквилон» 3,3129 га під житлову забудову військовослужбовцями та ветеранами Збройних сил України. Крім того, кооперативу надано дозвіл на проект землеустрою для оренди ділянки площею 0,60 га для використання в культурно-оздоровчих та спортивних цілях

Прокуратура у суді доводила, що розпорядженням Кабміну селищній раді передано лише нерухоме майно Міноборони, а не сама земельна ділянка. Окрім того, лист (№220/867 від 03.03.2010) за підписом Іващенка був підроблений. Так, прокурор надав суду інший лист за цим же номером і датою, який має інший зміст.

Суд вирішив, що для нього недостатньо надання самого лише листа. Для того, щоб довести його правдивість, потрібен вирок іншого суду.

Що ж стосовно того, що Кабінетом Міністрів було передано лише майно, а не землю, то про це в рішенні суду взагалі не йдеться.

Таким чином прокуроратура програла вже другий суд щодо спірної ділянки біля моря, яка тепер належить кооперативу «Аквилон».

У першій справі прокуратура мотивувала свій позов тим, що «Аквилон» на момент видачі правовстановлюючих документів і дозволів не відносився до житлово-будівельних кооперативів. Однак суд встановив, що 16 липня 2010 року кооператив, створений 2009 року, зареєстрував статут у новій редакції, згідно з яким його напрям діяльності є саме житлово-будівельний.

Протягом 2011-2012 років були пройдені усі інстанції – від господарського суду АРК до Вищого господарського суду. Заяву генпрокурора про розгляд цієї справи Верховним судом задоволено також не було.

Між тим у січні цього року у місцевих газетах і сайтах з’явилися оголошення про продаж ділянок у смт Новофедорівка на території кооперативу «Аквилон».

Новофедорівка розташована в північно-західній частині Кримського півострова, на березі Чорного моря за 7 км від міста Саки і за 20 км від міста Євпаторія.

Оціночна вартість переданої землі, згідно із рішеннями судів, складає вартістю 1,6 млн грн.

Засновниками кооперативу «Аквилон» є мешканець Новофедорівки Василь Патинський, киянин Сергій Чербунін та Віктор Зіненко з Миколаєва.