Копанки зайняли 10% легального українського ринку
18.02.2013   //  

Нелегальні міні-шахти відвоювали в легального ринку вугілля частку в 10% і навіть вийшли на експорт. Про це пише Дмитро Вєтров у «Дзеркалі тижня. Україна».

За оцінкою голови Профспілки працівників вугільної промисловості України Валерія Марченка, у 2012 році на копанках було видобуто близько 6 млн тонн вугілля, що в точності збігається з обсягом його нинішнього профіциту.

З видобутого в нелегальний спосіб обсягу до 3,5 млн тонн вугілля поставлено на державні ТЕС, 1,2 млн – на теплоелектроцентралі (ТЕЦ) і близько 1 млн тонн – на експорт, а також частину на коксохімічні підприємства.

За іншими оцінками, обсяг нелегального видобутку може сягати й 10 млн тонн на рік, якщо врахувати, що половину контрафакту легалізують через держшахти.

За словами екс-керівника ДП «Лисичанськвугілля» В’ячеслава Теросіпова, на збагачувальних фабриках нелегальне вугілля змішується з легально добутим у пропорції 10% на 90%, причому не на користь легального. Після цього вугіллю «прилаштовують» нові документи, за якими воно проводиться через ланцюжок дрібних трейдерських компаній, строк життя яких – максимум рік.

Як наголошують експерти, торговці «копаниною» одержують за продаж нелегально і напівлегально видобутого вугілля дотації з державного бюджету, обсяг яких у 2012 році становив 11 млрд грн.

За приблизними підрахунками експертів, у країні діє близько 5-7 тис. копанок.

За словами голови виконкому українського Громадянського конституційного конгресу Юрія Збитнєва, у копанках зайнято близько 70 тис. чоловік, які працюють без дотримання техніки безпеки. Крім того, з видобутого на копанках  вугілля не платяться податки. Усе це робить вугілля з копанок вдвічі дешевшим, ніж із легальних приватних або державних шахт.