Юра Єнакіївський загнав болгарам вугілля із копанок на 1,5 мільярди
18.02.2013   //  

Структури, пов’язані з народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком і його довіреною особою Олександром Усачовим, у 2011 році експортували в Болгарію 1,5 млн тонн вугілля несанкціонованого видобутку на суму близько 1,5 млрд грн. Про це пише Дмитро Вєтров у «Дзеркалі тижня. Україна».

Вугілля було продане із копанок на ТЕЦ «Варна» (Болгарія). При цьому йому вдалося оминути всі перешкоди на кордонах і в портах, де вугілля проходить митне оформлення, радіологічний та екологічний контроль.

Для вивезення нелегального вугілля у фірм було два шляхи: домовитися в порту з екологами і митниками про вивезення вугілля без документів, або ж домовитися із Торгово-промисловою палатою України, яка видає сертифікат про походження енерготовару, про видачу підроблених документів.

Бізнесмени експортували вугілля за демпінговими цінами. Саме завдяки демпінгу у 10-15 дол. на тонні стала можливою затребуваність українського нелегально видобутого вугілля на зовнішньому ринку.

Собівартість видобутку тонни вугілля на копанці становить 100-150 грн . Ціна на виході – 1000 грн за т.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про рекордний надлишок вугілля на ДП «Вугілля України» внаслідок масового скуповування держпідприємством  видобутку нелегальних копанок.