«Укртрансгаз» купив у «прокладки» труб на 7 мільйонів, викинувши вдвічі дешевшого виробника з Росії (додано)
14.02.2013   //  

(Додано повідомлення прес-служби “Укртрансгазу”)

ПАТ «Укртрансгаз» 5 лютого за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Фірма «Технологія-сплав» на придбання сталевих труб на 7,05 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Придбано 394 тони труб діаметром 1720х16 по 18 096 грн./т. Це приблизно у півтора рази дорожче від ринкової ціни.

Такі труби виробляє російська компанія «Волгопромкомплект». Вона брала участь у тендері, запропонувавши труби за 3,81 млн грн. Однак майже вдвічі дешевше заявка заводу-виробника була відхилена через претензії до оформлення заявки, а також до технічних та якісних характеристик труб.

Відтак до участі в тендері було допущено дві компанії з Дніпропетровської області – «Торговий дім «Трубоізолкомплект» і «Фірма «Технологія-сплав». Обидві фірми мають статутні капітали по 1 тис грн., зареєстровані відповідно на В’ячеслава Гордієнка і Михайла Рябого з Дніпропетровська.

Після опублікування цієї інформації до “Наших Грошей” надійшло повідомлення прес-служби “Укртрансгаз”. Держкомпанія уточнила перелік свої претензій до заявки російської компанії, які стали причиною її відхилення.

Учасником Закритим акціонерним товариством «Волгопромкомплект» не було надано в складі пропозиції конкурсних торгів  документів, які вимагались, згідно з вимогами, зазначеними в документації конкурсних торгів, а саме:

– Копії договору, що підтверджує досвід учасника про виконання аналогічних поставок;

– Зразку підпису керівника (копія сторінок паспорту);

– Довідки, яка видана державним органом з питань банкрутства (зокрема, Державним підприємством «Державний центр з питань відновлення платоспроможності та банкрутства») про те, що Учасник не є банкрутом або відносно нього не відкрита ліквідаційна процедура (оригінал, виданий не раніше дати виходу оголошення про проведення процедури закупівлі);

– Довідки ДПІ про взяття на облік платника податків (4-ОПП) (копія);

– Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (копія);

– Відомостей про осіб (лист в довільній формі), яким надано право на укладання договору про закупівлю;

– Довідки учасника у довільній формі, що засвідчує відсутність обставин, зазначених у статті 17 та частині сьомій статті 28 Закону.

 Разом з цим, додатково, при вивченні пропозиції конкурсних торгів  учасника Закритого акціонерного товариства «Волгопромкомплект» було встановлено що товариством було надано інформацію яка не відповідає заявленим технічним вимогам  щодо закупівлі вищезазначеного предмета закупівлі, а саме:

– У Додатку №1 «Технічні вимоги і якісні характеристики предмета закупівлі» документації конкурсних торгів:

● пункт 1.10. «кривизна труб», встановлена вимога, що відхилення кривизни вимагається відносно довжини, проте учасник торгів запропонував відхилення кривизни відносно діаметру;

● пункт 1.16. «АКП», встановлена вимога щодо обов`язкової наявності тришарового покриття «епоксидною шпаклівкою ЕП-0010 по ГОСТ 10227-90 або еквівалент», проте учасник Закрите акціонерне товариство «Волгопромкомплект» взагалі не передбачив використання ізоляційного покриття,;

–  У Додатку №IV «Основні умови, які обов’язково будуть включені до договору про закупівлю» пункт 3 «Порядок здійснення оплати»: умовами конкурсу передбачалася оплата протягом 45 днів з дати поставки товару , в той час як, учасник Закрите акціонерне товариство «Волгопромкомплект» вимагало попередню оплату.

І нарешті, в основних умовах, які обов’язково будуть включені до договору про закупівлю в пункті  «умови поставки» учасник Закрите акціонерне товариство «Волгопромкомплект» замість необхідних умов поставки – DDP (місце призначення) (Офіційні правила тлумачення торгівельних термінів Міжнародної торгової палати (редакція 2000 року) запропонував умови поставки – ЕХW склад Волжский Волгоградская область (место назначения).

Відповідно, ціна запропонована учасником Закрите акціонерне товариство «Волгопромкомплект» на товар, що не відповідає технічним вимогам та якісним характеристикам, не включає в себе, ні вартості перевезення, ні розмитнення товару на митній території України, що вимагає сплати мита та ПДВ на даний вид продукції, тощо.

Таким чином, пропозиція конкурсних торгів учасника Закритого акціонерного товариства «Волгопромкомплект» на підставі абз. 2 (не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 Закону) пункту 1 та пункту 3 (пропозиція конкурсних торгів не відповідає умовам документації конкурсних торгів) частини 1 статті 29 Закону України «Про здійснення державних закупівель» була відхилена. За результатами розгляду та оцінки пропозицій конкурсних торгів, 05.02.2013 було укладено угоду з переможцем торгів Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірма «Технологія-сплав».