Коломойський виходить із «Укрнафти»?
13.02.2013   //  

Причиною різкого зростання вартості акцій «Укрнафти» минулого тижня можуть бути плани групи «Приват» вийти із «Укрнафти». Про це сказав один із учасників ринку газеті «КомерсантЪ-Украина».

«Можливо, держава зробила «Привату» пропозицію, від якої не можна відмовитися, – викупити частку за ціною 500 грн за акцію. Група просто докупить паперів з ринку і продасть їх державі», – сказав він.

Трейдери не виключають, що на зборах акціонерів група скористається нормою закону «Про акціонерні товариства», що дозволяє пред’явити папери до викупу за ринковою ціною у випадку незгоди з деякими питаннями порядку денного. Такими пунктами, зокрема, можуть бути додаткова емісія акцій або значна угода.

Як пише В’ячеслав Мироненко в «Інвестгазеті», останній раз збори акціонерів компанія проводила у 2011 році. У 2012 році через загострення розбіжностей між співвласниками збори акціонерів так і не відбулися.

Раніше масовані покупки паперів «Укрнафти» пояснювалися очікуванням виплати дивідендів і спробою деяких торговців цінними паперами розігнати їх ціну, щоб продати свої пакети акцій.

Нагадаємо, на минулому тижні акції найдорожчої компанії фондового ринку, – «Укрнафти», – подорожчали за три дні більше ніж втричі. Через цінову нестабільність Українська біржа навіть була змушена примусово припиняти торги паперами.

Більш ніж 40-відсоткове зростання продемонстрували і депозитарні розписки на акції компанії, що торгуються у Франкфурті.

50%+1 акція «Укрнафти» належить державі в особі «Нафтогазу», а 42% – групі «Приват».

«Укрнафта» – найбільша нафтогазовидобувна компанія України. Вона, зокрема, володіє великою мережею АЗС – 563 заправки у всіх регіонах країни.