Лавринович засвітив кошторис утримання державних реєстрів – третина мільярда за півроку
08.02.2013   //  

Міністерство юстиції України 6 лютого уклало угоду з власним підприємством «Інформаційний центр» на забезпечення державних реєстрів. Вартість угоди склала 316,26 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Ці гроші призначені для утримання у першому півріччі 2013 року реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України та центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

В обґрунтуванні закупівлі, проведеної за неконкурентною процедурою «в одного учасника», пояснюється, що «Держінформ’юст» виконує функції адміністратора 21 єдиних та державних реєстрів.

Це перша подібна угода між Мінюстом та «Держінформ’юстом». Раніше підприємство брало оплату за свої послуги (витяги з реєстрів, внесення змін, тощо) від споживачів на власні рахунки. однак з 2013 року ці кошти зараховуються до спеціального фонду державного бюджету.

Зокрема, розмір плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у тому числі виправлення технічної помилки, що допущена не з вини державного реєстратора, у розмірі 51 грн. Ці гроші мають йти на заходи із створення та супроводження програмного забезпечення реєстру, технічного і технологічного забезпечення, збереження та захисту даних.

За даними «Наших Грошей», в 2011 році ДП «Інформаційний центр» Мінюсту отримало виручку у розмірі 601,91 млн грн. Чистий дохід від реалізації продукції склав 554,02 млн грн. при її собівартості 450,6 млн грн. Це дозволило отримати валовий прибуток 103,36 млн грн.

Операційні витрати в 2011 році становили 517,81 млн грн. В тому числі матеріальні затрати 156,61 млн грн., витрати на оплату праці 72,79 млн грн., відрахування на соціальні заходи     25,64 млн грн., амортизація 9,66 млн грн., інші операційні витрати 253,11.