«Приват» різко впав на паливних тендерах влади – заробітки в 35 менші, ніж раніше
06.02.2013   //  

Обсяг підрядів на поставку пального, отриманих ТОВ ВТФ «Авіас» з групи Ігоря Коломойського в січні 2013 року на тендерах державних та комунальних установ, в 35 разів менший від показників минулих років. Відповідні дані опубліковані в «Віснику державних закупівель».

В січні цього року «Авіас» уклав угоди на постачання палива на 2,54 млн грн. Тоді як в січні 2012 року компанія виграла тендери на 90,09 млн грн., в січні 2011-го – на 89,00 млн грн.

Тендери на постачання пального проводяться здебільшого на початку року, оскільки замовники відразу укладають річні угоди. Доля січневих тендерів у річних здобутках «Авіасу» у попередні два роки становила близько 18%.

Загалом в 2012 році «Авіас» отримав підряди на постачання палива на 501,33 млн грн., в 2011 р. – на 506,46 млн грн.

Нагадаємо, в грудні 2012 року податкова міліція почала перевірки на автозаправках з мереж «Авіас», АNP і «Укрнафта», які контролюються групою «Приват» Ігоря Коломойського. Загалом в ці мережі входить близько чверті всіх АЗС України, відповідно «Приват» є найбільшим учасником роздрібного ринку пального.

Останніми місяцями «Авіас» намагалось отримати великі підряди на постачання пального на мільярди гривень. Однак МВС та «Укрзалізниця» віддали перевагу компаніям народного депутата Ігоря Єрємєєва, який продав свої нафтопереробні активи Дмитру Фірташу. «Авіас» програє тендери через неподання банківських гарантій, що є необхідною умовою для участі в тендері, або через вимогу передплати, тоді як державні установи зазвичай виконують оплату поставленого пального по факту.

Дані “Дзеркала тижня. Україна”.