Вексельберг через суд повертає собі родовище, який сам же і віддав донецьким
04.02.2013   //  

Російська фірма «Русинвестпартнер» прагне повернути контроль над акціями ЗАО «Титано-апатитова компанія», якими зараз володіють структури, що мають пряме відношення до впливових представників  донецького бізнесу. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

«Русинвестпартнер», створена групою «Ренова» Віктора Вексельберга і підконтрольним російському уряду підприємством «Рособоронекспорт», у січні цього року подав позов до Господарського суду Житомирської області, вимагаючи відновлення себе у статусі мажоритарного акціонера ЗАО. Також росіяни подали клопотання про арешт контрольного пакета акцій ЗАО, однак суд його відхилив.

«Русинвестпартнер» став акціонером ЗАО «Титано-апатитова компанія» у 2009 році, сконцентрувавши 99,87% акцій.

Росіяни прагнули налагодити розробку Федорівського родовища для постачання сировиною найбільшого у світі виробника напівфабрикатів із титанових сплавів – корпорацію «ВСМПО-АВИСМА» (контролюється «Рособоронекспортом»).

Однак у 2008 році Міністерство охорони навколишнього середовища анулювало ліцензію на розробку родовища. У 2010-2011 роках ЗАО через суд добився скасування рішення про анулювання ліцензії. Втім, розробка так і не була розпочата.

У 2011 році «Русинвестпартнер» продав 99,87% своїх акцій ТОВ «Федорівський кур’єр», яке володіє ними і нині. Засновниками цього підприємства є київське ТОВ «Де Санктіс-інвест» і херсонське підприємство «Геоінжинірінг».

Власник ТОВ «Де Санктіс-інвест» – «De Sanctis Holding GmbH» – через кіпрську офшорку «Firma Compaserve Holding GmbH» контролюється юристом з Ліхтенштейну Рейнхардом Прокшем.

На нього зав’язано два ланцюжки українських олігархів.

З одного боку – це ліхтенштейнська компанія «P&A corporate trust», що має стосунок до групи «Актів Солар», яка займається будівництвом сонячних електростанцій на півдні України. «Актив-Солар» у ЗМІ пов’язують з сім’єю секретаря РНБОУ Андрія Клюєва.

З іншого – компанія «Танталіт», якій належить 129 гектарів «Межигір’я».

Власником «Геоінжинірінг» є донеччанин Роман Афанасенко, який до цього керував фірмою «Альтком-керам». Остання входить в орбіту фінансово-промислової групи Олександра Тисленка, яка стала відомою завдяки мільйонним підрядам на будівництво доріг. Неофіційно «Альтком» приписують до сфери впливу Бориса Колеснікова.