«Регіоналу» пост-фактум узаконили 22 мільйони на канал, який він без тендеру будує ще з жовтня
04.02.2013   //  

На момент укладення угоди канал вже два місяці активно будували.

Приазовський національний природний парк Мінекології та природних ресурсів України 25 січня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Приазовський Райагробуд» на будівництво з’єднувального каналу між Азовським морем та Молочним лиманом. Вартість угоди склала 21,71 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року на території заказника «Степанівська коса» Приазовського району Запорізької області повинні демонтувати залізобетонні опори і криголами колишнього риболовно-запускного вузла, влаштувати кам’яно-накидні буни з булижника і власне ґрунтовий з’єднувальний канал.

Тендер на відновлення каналу оголосили 24 вересня 2012 р., а розкриття пропозицій відбулося 3 січня 2013 р.

Разом з тим, за повідомленнями місцевих ЗМІ, будівництво каналу «Райагробуд» розпочав ще наприкінці жовтня минулого року, тобто за місяць до акцепту.

ТОВ «Приазовський Райагробуд» заснували у 1999 р. низка осіб, серед яких – незмінний і по сьогодні директор фірми Іван Демидовський, депутат Приазовської районної ради від Партії регіонів.

Молочний лиман є напівзакритою водоймою, яка відокремлена косою від Азовського моря. Єдиним виходом у море є штучна протока, яка засмічується піском від штормів і потребує регулярного штучного очищення. При недостатньому контролі за протокою змінюється солоність лиману та зменшується рівень води, що впливає на промислові види риби, які зазвичай заходили в лиман для нересту. Наприклад, пеленгас не може дістатись до місця нересту або, діставшись, не може потрапити назад в море і масово гине.