«Рівнегаз» каже, що не завищував ціну на газ, а замовник опублікував дані про тендер, ще не підписавши угоди
29.01.2013   //  

Прес-служба ПАТ «Рівнегаз» у відповідь на публікацію «Наших Грошей» про угоду на постачання газу з Рівненським міжшкільним навчально-виробничим комбінатом повідомила, що компанія не має відношення до оприлюднених даних про вартість газу – 6 716 грн. за тисячу кубометрів.

Окрім цього прес-служба стверджує, що на момент оприлюднення «договір між ПАТ «Рівнегаз» та рівненським навчально-виробничим комбінатом укладений не був».

Договір зрештою було укладено і в ньому було зафіксовано ціну газу на рівні 4707 грн. за тисячу кубометрів, що відповідає вимогам НКРЕ.

Також «Рівнегаз» акцентує увагу на тому, що відповідно до норм чинного законодавства, замовник має право розпочинати процедуру закупівлі по очікуваній вартості. Разом з тим, статтею 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» передбачено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту пропозиції конкурсних торгів або цінової пропозиції переможця процедури закупівлі.

Повністю текст повідомлення прес-служби «Рівнегазу» нижче.

Від «Наших Грошей»

Публікація оголошення про результати закупівлі без фактичного укладення угоди суперечить нормам законодавства. Також знову залишилось нерозкритим питання, як в оголошення в «ВДЗ» потрапили дані про обсяг та ціну закупівлі, які відрізняються від фактично укладеної угоди.

 

ПАТ «Рівнегаз» не завищує ціни на газ

У відповідь на інформацію, розміщену на сайті http://nashigroshi.org/2013/01/24/na-rivnenschyni-i-znovu-na-volyni-zamovlyayut-koshtovnyj-haz-dorozhche-840/,  ПАТ «Рівнегаз» повідомляє, що не є замовником публікації у «Віснику державних закупівель» щодо проведення закупівлі природного газу у одного учасника. Оскільки відповідальність за повноту та достовірність оприлюдненої інформації стосовно тендерних угод несе замовник, то за коментарями щодо вартості газу за ціною 6 716 грн. за кубометр варто звернутися до  рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Необхідно також зазначити, що на  час оприлюднення інформації договір між ПАТ «Рівнегаз» та рівненським навчально-виробничим комбінатом укладений не був.

Варто наголосити, що ціни на природний газ для бюджетних установ та організацій встановлює не ПАТ «Рівнегаз», а держава в особі НКРЕ, яка й здійснює жорсткий контроль за їх дотриманням.

Так, ПАТ «Рівнегаз» поставляє газ для бюджетних установ та організацій  за регульованим тарифом, встановленим НКРЕ на 2013 рік. Кінцева ціна, за якою реалізовується газ для бюджетних організацій, наведена у таблиці:

За 1 тис. м3

 

Ціна без ПДВ, грн.

Крім того ПДВ-20%, грн.

Ціна з ПДВ, грн.

Граничний рівень ціни на природний газ, встановлений НКРЕ

3509,00

701,80

4210,80

Цільова надбавка до вартості газу в розмірі 2%, відповідно до Податкового Кодексу

70,18

14,036

84,216

Тариф на послуги транспортування газу магістральними та розподільчими трубопроводами, затверджений НКРЕ

305,6

61,12

366,72

Тариф ПАТ «Рівнегаз» на постачання природного газу за регульованим тарифом, встановлений, НКРЕ

37,80

7,56

45,36

Загальна ціна за якою, ПАТ «Рівнегаз» здійснює реалізацію природного газу бюджетним установам та організаціям

3922,58

784,516

4707,096

Саме така ціна вказана у кожному договорі на постачання природного газу, який ПАТ «Рівнегаз» укладає із установами та організаціями, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

За результатами проведеної процедури тендерної закупівлі було укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом між ПАТ «Рівнегаз» та Рівненським міжшкільним навчально-виробничим комбінатом на загальну суму 450 000 грн. з ПДВ 20%, при цьому загальна ціна за 1000 м3  природного газу, відповідно до умов договору складає 4707,096 грн. з ПДВ.

Відповідно до норм чинного законодавства, розпочинати процедуру закупівлі Замовник має право по очікуваній вартості. Статтею 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» передбачено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту пропозиції конкурсних торгів або цінової пропозиції переможця процедури закупівлі.

Прес-служба ПАТ «Рівнегаз»