Космічні науковці на відкритих торгах купили газ по космічній ціні – $818 (додано)
17.01.2013   //  

(додано повідомлення директора НЦУВКЗ)

Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 9 січня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Нові ідеї» на постачання природного газу на 183,4 тис грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Упродовж 2013 р. фірма повинна забезпечити постачання 28 тис м3 газу для Національного центру, що знаходиться в Криму неподалік Євпаторії – в селі Вітине Сакського району.

Закупівля фінансується з державного бюджету.

Національний центр управління та випробувань космічних засобів було створено у 1996 році для керування космічними апаратами в рамках національних і міжнародних космічних програм. Окрім того центр займається проведенням наукових досліджень дальнього космосу, геофізичним моніторингом та  випробуваннями космічної техніки.

Директором євпаторійського ТОВ «Нові ідеї» зі статутним капіталом 53 тис грн. є Володимир Євтушенко. Він же у 2012 році був директором ще однієї фірми з Євпаторії – ТОВ «Конгломерат-2011», яка була єдиним конкурентом на тендері. Ця компанія зареєстрована на Юрія Церетелі з Макіївки.

Нагадаємо, комунальні та державні установи цього року замовляють газ в середньому по $500-600. Так, наприклад, Донецький національний медичний університет ім. М. Горького купував газ по $503, Мостиська міськрада Львівської області $592, Хмельницький національний університет – по $588. В цих випадках постачальниками є місцеві облгази, а торги проводяться за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника».

Разом з тим Нацкомісія з регулювання енергетики 28 грудня затвердила на 2013 рік граничний рівень ціни на природний газ для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, на рівні 3 509 грн. (близько $438) за 1000 куб. м без урахування ПДВ та інших зборів. Ця ж ціна газу для держустанов була і минулого року.

В державний бюджет закладена середньорічна ціна російського газу $421.

Після опублікування цієї інформації начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Станіслав Малевінський повідомив «Нашим Грошам», що придбаний газ призначений для заправки автотранспорту замовника в м.Євпаторія.

«Вартість газу, що закупається, в силу додаткових витрат на перероблення та заправки автотранспорту складає вище встановленої», – повідомив Станіслав Малевінський.

Також директор центру зазначає, що закупівля газу є економічно вигіднішою у порівнянні з бензином, «економія складає близько 37%».

«Працівники НЦУВКЗ змушені були виправдовуватись перед представниками Євпаторійської прокуратури, які посилаючись на вашу необґрунтовану інформацію проводила перевірку в Космічному центрі. Результати перевірки показали, що порушень у сфері закупівель немає», – заявив Станіслав Малевінський.

Від «Наших Грошей»

Приносимо вибачення за нашу необачність і використане порівняння ціни газу для НЦУВКЗ з поставками природного газу для теплогенерації.

Разом з тим відмітимо, що вартість стислого газу для НЦУКВЗ становила 6,54 тис грн. за тисячу кубометрів. Тоді як в кінці січня кримські АЗС продавали газ по 6,01 грн./л.