Альтанка Януковича коштує як особняк в Голівуді
02.01.2013   //  

Не своє – не шкода, або чому «альтанка Януковича» дорожча за маєтки Стівена Сігала, Наталі Портман та Ештона Катчера?

Коли в листопаді у «Віснику державних закупівель» опублікували інформацію про тендер на будівництво «альтанки з павільйоном» в президентській резиденції «Синьогора» за 24 мільйони, у підвішеній документації не знайшлося головного – технічного завдання. Відтак відповіді на головне питання – що воно таке і чи справді воно стільки коштує – не було. Оскільки 3 мільйони доларів – це занадто як для альтанки, як її зазвичай уявляють.

Тому ми надіслали запит Головному управлінню регіонального розвитку та будівництва Івано-Франківської облдержадміністрації, яке виступило замовником будівництва. А поки ми чекали на офіційну відповідь журналісти ТВі з’їздили в «Синьогору», вислухали матюки від місцевих клерків, і відзняли плани будівництва, по яких згідно зі словами робітників, будують не альтанку, а ресторан.

Після цього чиновники надіслали відповідь на запит, в якому була хоч і куца, але хоч якась інформація. Яка підтверджує ті креслення, що вдалося роздобути телевізійникам.

Альтанкою виявилась «одноповерхова будівля для відпочинку з підвальними приміщеннями». В складі об’єкту передбачено хол, кімнату відпочинку, гардероб, два тамбури, кухня-сервіровочна, санвузол чоловічий, санвузол жіночий, два гостьових санвузли, коридор та велика вітальня. Цей опис в точності відповідає кресленням, що їх показали в Гуті.

Отже зіставляючи одне з другим, робимо очевидний висновок: в «Синьогорі» таки й справді зводять ресторан площею близько 400 кв м. Не альтанку.

Ніяких інших деталей щодо будівлі не вказано – хіба що привертають увагу «автономне забезпечення об’єкта питною водою від нової свердловини», електропідігрів покрівлі та відеонагляд.

Втім біла пляма лишається: з чого ж її роблять – цеглою кладуть чи з карпатської сосни зруб ставлять, підлогу стелять лінолеумом чи мармуром, чим оздоблять унітази – золотом чи сріблом? Бо мутні формулювання «Передбачити застосування високоефективних будівельних матеріалів вітчизняного та іноземного виробництва», або «Передбачити придбання обладнання, меблів та устаткування, для забезпечення належних умов прийому, перебування та відпочинку вищих посадових осіб держави» – по суті мало що говорить.

Ми вирішили прикинути – а що взагалі можна придбати на ринку нерухомості за 24 млн грн або $3 млн?

Пару років тому оскароносна Наталі Портман придбала у Лос-Анжелесі маєток за $3,25 млн. В будинку площею 450 кв м є чотири спальні, дві ванні кімнати, просторий хол, підлога вкрита паркетом. У внутрішньому дворику є басейн й оздоблена декоративним каменем тераса. Стоїть це щастя на ділянці в півтора гектари, де на додачу розташовані ще й два гостьових будиночки:

А от актор Стівен Сігал минулого року придбав віллу у місті Скотсдейл в штаті Арізона за $3,5 млн. Хатка має 785 квадратних метрів, на яких розмістили 4 спальні, 5 ванних кімнат, сауну, там є три комини, а на прилеглій території в 4,9 га ще є гостьовий будиночок, басейн, спа і гараж на три автівки:

 

Подружка Джастіна Бібера співачка Селена Гомес нещодавно придбала в Лос-Анжелесі будинок з 5 спальнями, 6 ванними, басейном, спа-зоною, тенісним кортом і садом з цитрусових дерев – $ 2,9 млн:

Коротше кажучи, будівельникам у «Синьгорі» є на що рівнятися. Може серед «матеріалів іноземного виробництва» буде бразильська вишня, як у Катчера, а «благоустрій» і «озеленення» передбачають цитрусовий сад, як у Гомес? Або під «організацією рельєфу» мається на увазі гостьовий будиночок, як у Портман чи Сігала? Ой, хоча ні, пардон, гостьовий будиночок в «Синьогорі» і так уже є – ще за 24 мільйони з держбюджету. І взагалі, ремонт, який затіяв в прикарпатський резиденції Янукович для зміни декорацій після Ющенка та Кучми, вже коштував платникам податків 235 млн грн.

При цьому є величезна різниця між вищеперерахованими зірками і високопосадовцями, для яких будується горезвісний «альтанко-ресторан».

Перші купували нерухомість за власні гроші, які вони заробили власними руками та поклали на власні банківські рахунки, і це їхня справа, на що ті гроші витрачати.

Невже син-мільярдер не дав би батьку жалюгідні 24 мільйони на ресторан, аби той не ганьбив своє президентство?

А от заради комфорту других – $3 млн витягли з державної кишені. Яка, взагалі-то, призначена не для будівництва ресторанів, куди Янукович раз на рік навідується справити Новий рік.

І на останок хотілося б йому нагадати: Вікторе Федоровичу, у вас син – бізнесмен, чиї статки оцінюють в мільярд гривень. Не соромтеся – позичайте гроші в нього, може навіть дасть під 0%. Бо гроші, які ви постійно витягаєте з народної кишені, – то кредит під заставу довіри, поваги й врешті перш терпіння. І його коли-небудь таки доведеться віддавати.

Леся Іванова, «Наші Гроші», Сергій Головньов, «Forbes.ua»