За рік робота «медведчуківців» в харківському аеропорту подорожчала до третини мільярда
24.12.2012   //  

КП «Харківський міський центр нерухомості» 19 грудня уклало угоду з ПАТ «Будівельне управління №813» на додаткові роботи з реконструкції аеродрому «Міжнародний аеропорт «Харків» (Основа)» вартістю 105,20 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«БУ №813» отримало підряд на реконструкцію харківського аеропорту восени 2011 року в рамках підготовки до Євро-2012. Тоді вартість робіт було оцінено 242,17 млн грн.

В процесі проведення реконструкції виникла необхідність в коригуванні об’ємів робіт, які не міг  передбачити замовник та проектант під час складання технічного завдання та виготовлення проектно-кошторисної документації. Основні причини виникнення додаткових об’ємів будівельних робіт:

  • уточнення конфігурації штучної злітно-посадкової смуги та магістральних рульових доріжок, що призвело до збільшення площ аеродромного покриття, а також укріплення узбіч ШЗПС та МРД;
  • зміну повздовжнього профілю колектора L через його знаходження в небезпечній близькості до газопроводу;
  • зміну проектних рішень щодо примикань між водоприймальними лотком, обочиною і покриттям;
  • зміну конструкції огорожі, згідно вимог державних стандартів по експлуатації аеродромів;
  • зміну методів прокладання комунікацій під покриттям старого перону при будівництві АРС;
  • зміну об’єму робіт по маркуванню штучних покриттів;
  • зміну об’ємів та схеми переміщення земляних мас при виконанні земляних робіт.

Завдання на коригування проекту затверджено Головою національного агентства з питань проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу і реалізації інфраструктурних об’єктів та погоджено з Головою держаної авіаційної служби України.

Відтак загальна вартість робіт, які «БУ №813» має виконати до кінця цього року, становить 347,37 млн грн. ПАТ «Будівельне управління №813» входить в корпорацію «Золоті ворота» Сергія Самусєва, який був радником Віктора Медведчука, коли той займав посаду першого заступника голови Верховної ради в 2000–2001 роках. Віце-президентом корпорації є Віктор Ящук. Він очолював Буштинський лісокомбінат в Закарпатській області, коли регіон знаходився під впливом СДПУ(о) Віктора Медведчука.

В жовтні 2012 року Кабінет міністрів затвердив постановою №981 затвердив кошторисну вартість реконструкції харківського аеропорту у розмірі 1,53 млрд грн.