Прасолов: Мінус Ахметов, плюс Янукович
24.12.2012   //  

Новий міністр економіки Ігор Прасолов переписав бізнес на дружину, яка дистанціювалась від групи Ахметова та має спільний бізнес з Сашком Януковичем.

 

Ігоря Миколайовича Прасолова історично звикли вважати «людиною Ахметова», куди б його не закинула доля. Хоча це було давно, і вже виглядає неправдою.

Уродженець Мурманської області (Росія) Прасолов ще за радянських часів перебрався до Донецька, де на початку 90-х займався біржовою торгівлею. До 2000-го року керував власною інвесткомпанією «Керамет-інвест» (нині називається «Альтана-капітал», в 2009 році Прасолов продав її Анатолію Амеліну, що працює в ДКЦБФР).

Прасолов недарма отримав ярлик «людина Ахметова» – з 2000 по 2005 р він керував ЗАТ «СКМ», після того очолив Харцизький трубний завод, який також належить Ахметову.

В 2006-му Ахметов влаштував велике переселення своїх «білих комірців» в парламент. Відтак Прасолов разом з ще кількома менеджерами СКМ отримав депутатську недоторканність, водночас ввійшовши до Ради Нацбанку і цього року очоливши її.

Однак є підстави вважати ярлик «людина Ахметова» застарілим, хоча його продовжують так називати і зараз. Причому застарілість відбулась майже миттєво – в 2010 році, коли Віктор Януковича виграв президентські вибори.

Прасолов ще в 2009 році вийшов із засновників різних підприємств, офіційним власником ТОВ «Перше джерело» і ТОВ «Голдсон груп» є його дружина – Наталя Миколаївна Прасолова. Ще одна фірма – ТОВ «Інвестиційна компанія «Перше джерело» – перереєстрована з сімейства Прасолових на Ангеліну Удовиченко і Ірину Коновалову, які багато років працювали в цій фірмі.

Наталя Прасолова в 2010 році теж зробила важливий крок – вона вийшла з числа співзасновників «Юридичної компанії «Воропаєв та партнери». Як відомо, нардепа Юрія Воропаєва називають особистим юристом Ахметова.

Водночас «Перше джерело» входить до складу засновників донецького ТОВ «Столичний стиль», де партнерами фірми Прасолової стає безпосередньо Олександр Янукович та низка його фірм. До речі, там їх партнерами є і вищезгаданий Анатолій Амелін, якого також постійно називають людиною Ахметова в контексті регулювання ринку цінних паперів.

Також на ринку державних підрядів Прасолови за останні три роки жодного разу не засвітились як постачальники держкомпаній Ахметова. Навпаки, фірма «Укрвостокснабжение», зареєстрована на одного з менеджерів Прасолової, нещодавно отримала підряд «Центренерго» на постачання вугілля на 1,81 млрд грн. А «Центренерго», нагадаємо, це компанія, яку в Ахметова хочуть приватизувати, але вже кілька років чомусь не можуть…

Однак українська політика, яка робиться не в телевізорі, а в тиші кабінетів та смсками, звісно, може розвінчати і наші викладки. Оскільки принцип відносин в олігархічному суспільстві простий і складний водночас – тут дружимо, тут воюємо. Відтак завжди важко сказати, хто кому ахметов, а хто кому – янукович. В будь-якому разі можемо стверджувати одне: Прасолов не є, а був «людиною Ахметова». А в чийому стилі Прасолов буде керувати тендерною сферою – «столичному» Януковича, чи «донецькому» Ахметова – побачимо дуже скоро.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»