Донецьк заплатить ще 5 мільйонів за відстрочку по єврофутбольному кредиту на автобуси Колеснікова
21.12.2012   //  

Донецький міськвиконком 11 грудня уклав угоду з ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» на продовження строку користування кредитним траншем у розмірі 90,46 млн грн., отриманого в 2010 році на придбання автобусів та тролейбусів в рамках підготовки до Євро-2012. Вартість угоди склала 5,40 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В листопаді 2010 року Донецька міськрада уклала з «Укрексімбанком» угоду на отримання кредитної лінії лімітом 350 млн грн. для оновлення парку автобусів та тролейбусів в рамках підготовки міста до Євро-2012. Термін кредитної лінії закінчується 30 квітня 2013 року.

Два транші погашені Донецькою міською радою своєчасно та в повному обсязі. По одному траншу строк було продовжено до 15 квітня 2013р за 3,90 млн грн.

По двом траншам строк користування закінчується у грудні 2012 року. У зв’язку із недостатністю коштів у бюджеті розвитку міського бюджету для своєчасного виконання зобов’язань з погашення одного з цих траншів і було укладено нову угоду з «Укрексімбанком».

Нагадаємо, в 2010 році міста, приймаючі Євро-2012, по ініціативі віце-прем’єра Бориса Колеснікова взяли кредити в «Укрексімбанку» на придбання автобусів та тролейбусів ЛАЗ. Підприємство Ігоря Чуркіна також по ініціативі Колеснікова було обрано монопольним постачальником комунального транспорту в рамках підготовки до Євро-2012.

В серпні цього року Донецька мерія подала до Господарського суду міста позов до «Львівського автобусного заводу» у зв’язку з тим, що підприємство не поставило в обумовлені терміни 40 автобусів. Заступник директора корпорації підприємств міського електротранспорту «Укрелетротранс» (об’єднує комунальні електротранспортні підприємства) Віктор Вільченко каже, що «ЛАЗ» повинен був поставити в Тернопіль, Миколаїв, Житомир і Севастополь певну кількість тролейбусів, але до цих пір не виконав контрактні зобов’язання.

Окрім Донецька проблеми з погашення кредиту «Укрексімбанку» також має Харків, який вже тричі продовжував термін виплат.