Скудар програв багатомільйонний контракт на кран для порту через секретаря та відсутність готового крану
20.12.2012   //  

ДП «Іллічівський морський торговельний порт» 5 грудня за результатами тендеру уклало угоду з АТ «Alekon Holding AS» (Естонія) на придбання портального карну «КОНДОР АНС500» (модифікація – «Сокіл 36 М») вартістю 3,045 млн євро. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Тендер проводився за процедурою двоступеневих торгів. На першу стадію конкурсу, коли учасників відсіюють за кваліфікаційними критеріями, було подано три заявки. Естонська фірма запропонувала потрібний порту кран, ПАТ «Конекрейнс Україна» запропонувало інший кран «Марк-25»,  ПАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» запропонувало кран «Стерх» КПП-16/20/32.

На цій стадії постачальники не повідомляли ціни на свою продукцію.

Пропозиція «НКМЗ» екс-нардепа від Партії регіонів Георгія Скударя була відхилена через те, що завод пропонував виконати роботу по виготовленню крану і його встановленню за 11 місяців. З яких монтаж займає до 2,5 місяців, доставка залізною дорогою до 3 тижнів, а решта часу йде на поставку устаткування від постачальників та його збірку на «НКМЗ».

Однак Іллічівський морпорт вимагав не виготовлення нового крану, а придбання вже готового в строк до 5 місяців з моменту перерахування авансового платежу.

«НКМЗ» подав скаргу в Антимонопольний комітет, повідомивши про дискримінаційні умови конкурсу, необгрутованість відхилення його заявки та порушення строків по наданню інформації про відхилення.

АМКУ встановило, що інформація про відхилення заявки була вчасно опублікована на сайті «ВДЗ». Також порт повідомив, що відподвіний факс також вчасно було направлено на завод, і його нібито прийняв секретар підприємства. І хоча з отриманих від порту роздруківок АМКУ не зміг встановити який саме документ і кому було надіслано по факсу замовником, а також АМКУ не отримав доказів того, що порт відправив НКМЗ письмового листа про відхилення, це не позбавило завод можливості оскаржити тендер в АМКУ. Відтак в цій частині антимонопольний комітет не знайшов приводу для задоволення скарги НКМЗ.

Щодо обґрунтованості відхилення заявки порт зазначив, що він хотів отримати готовий кран, а не чекати його виготовлення, аби не «втратити перспективний вантажопотік чавуну, що в свою чергу призведе до недоотримання доходів від вантажопереробки». При цьому замовник відмітив, що АТ «Alekon Holding AS», який є дилером німецького виробника «Kirov Ardelt Gmbh», і ПАТ «Конекрейнс Україна» за останні десять років виготовили десятки портальних кранів. Тоді як «НКМЗ є відомим в Україні виробником унікального високопродуктивного прокатного, металургійного, ковальсько-пресового, гідротехнічного, гірничорудного, підйомно-транспортного і спеціалізованого устаткування… За час існування підприємство збудувало та здійснило постачання всього двох портальних кранів власного виробництва (2009, 2010 роки)».

Відтак АМКУ погодився, що 5-місячний термін постачання крану, встановлений замовником, є обґрунтованою причиною для відмови Новокраматорському заводу. Також адмінколегія, вивчивши заявки інших учасників тендеру, не виявила дискримінаційного підходу з боку замовника до НКМЗ.

За даними джерела «Наших Грошей» в Мінекономрозвитку, Іллічівський морпорт встановив очікувану вартість закупівлі у розмірі 3,045 млн євро. І саме по цій ціні естонське підприємство запропонувало кран саме бажаної марки.