Вищий спецсуд матиме новий офіс від «медведчуківців» за третину мільярда
18.12.2012   //  

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ 17 грудня за результатами тендеру уклав угоду з ПАТ «Будівельне управління №813» на реконструкцію будівель для розміщення суду вартість 296,97 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Впродовж 2012-2016 років потрібно реконструювати будівлі 57, 58, 59 військового містечка №127 по вул.Дегтярівська, 28-а в Києві, де раніше знаходилось автомобільне управління Міністерства оборони. Кабінет міністрів передав ці споруду Вищому спецсуду розпорядженням № 470-р від 6 червня 2012 року, водночас скасувавши своє попереднє рішення від 10 листопада 2010 року про передачу спецсуду будівлі Верховного суду України по вул. Пилипа Орлика, 4 і 4а.

В конкурсній документації немає даних щодо обсягу замовлених робіт. Однак в замовленні на проект реконструкції були передбачені наступні вимоги до нового офісу ВССУ.

Для розміщення голови суду Леоніда Фесенка (екс-нардеп з Партії регіонів, виходець з Луганської обл.) буде виділено окремий блок на 4-му поверсі: кабінет, приймальна, кімната відпочинку, санвузол, кімната охорони. Кожному з трьох заступників голови суду і керівнику апарату буде виділено кабінет, приймальну, кімнату відпочинку при кабінеті, санвузол. Простим суддям ВССУ передбачені кабінети площею не менше 14 м2.

Медпункт матиме три кімнати, в тому числі кімнату для соціально-психологічної реабілітації (розвантаження) виконану в ніжно-зеленому та ніжно-блакитному кольорах. Тренажерний зал розташують на одному з підвальних або технічних поверхів будівель.

Також передбачено зал для міжнародних зустрічей з розрахунку на 12-14 осіб за круглим столом, музей ВССУ, саll – центр, їдальню в окремій прибудові з розбивкою на зони для приймання їжі суддів, керівництва та працівників апарату суду. Управління інформаційного забезпечення матиме власну фотостудію і типографію (весь опис майбутнього офісу тут).

Загальна площа будівель комплексу зараз становить  15 264 м2, після реконструкції має бути 29 835 м2 в будинках висотою від 2 до 6 поверхів. Штатна чисельність працівників ВССУ – 580 чол., з них суддів – 120 чол. (у тому числі керівного складу – 4 чол.), працівників апарату – 460 чол. З загальної чисельності суддів – судді судової палати у цивільних справах – 70 суддів, кримінальних справах – 50 суддів. Середні показники кількості відвідувань ВССУ через приймальню громадян за: рік – 21336 чол.; місяць – 1778 чол.; тиждень – 425 чол.; день – 85 чол. Охорону нестимуть не менше 35 військовослужбовців.

ПАТ «Будівельне управління №813» входить в корпорацію «Золоті ворота» Сергія Самусєва, який був радником Віктора Медведчука, коли той займав посаду першого заступника голови Верховної ради в 2000–2001 роках. Віце-президентом корпорації є Віктор Ящук. Він очолював Буштинський лісокомбінат в Закарпатській області, коли регіон знаходився під впливом СДПУ(о) Віктора Медведчука.

В тендері брали участь три компанії. Корпорація «Альтіс-холдинг» пропонувала виконати роботи дорожче від переможця – за 299 млн грн. Однак ця заявка була відхилена, хоча єдиним критерієм оцінки була ціна пропозиції. Корпорація надала в складі своєї документації довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, видану Головним управлінням регіональної статистики в червні 2012 року. Тоді як ВССУ вимагав довідку станом на листопад, і в довідці мали бути дані про «наявність або відсутність у Єдиному державному реєстрі  інформації про  реєстраційні  дії».

Відтак єдиним допущеним до участі в тендері конкурентом було ТОВ «Виробниче підприємство «Побутрембудматеріали». Засновниками цієї фірми були народний депутат від Партії регіонів Василь Біба (помер у 2007 році) і його дружина Світлана. В 2006 році Василь Біба обрався народним депутатом по списку Партії регіонів. Минулого року фірма була перереєстрована на Миколу Воронова-Лапицького, який нещодавно отримав допуск до добору кандидатів на посаду судді вперше.