Голова ЄДАПСУ зареєстрував авторські права на український паспорт
14.12.2012   //  

26 листопада ТОВ «Юс-дизайн» зареєструвало промисловий зразок (N23995) на обкладинку закордонного паспорта України із безконтактним  носієм інформації. Про це сказано на сайті ДП «Український інститут промислової власності».

Одним із засновників ТОВ «ЮС-дизайн»  є голова консультативної Ради консорціуму ЄДАПС Юрій Сидоренко. Він значиться також як і автор винаходу. Із 1993-го року Сидоренко проживає у Швейцарії.

У 2006 році ТОВ «ЮС-дизайн» вже реєструвало промисловий зразок на закордонний український паспорт. І саме цей варіант держава обрала для запуску його в масове виробництво. Із 2008-го року ЄДАПС отримав державних замовлень на виготовлення різних документів на суму близько 1.3 млрд грн.

Минулого року МВС купувало паспорти в ЄДАПСу в середньому за ціною 150 грн. Народний депутат України Геннадій Москаль оприлюднював інформацію, що, якби держава замовила паспорти в закордонних компаній,  їхня ціна склала би 70-80 грн.

20 листопада Верховна Рада прийняла Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр…», який вводить в обіг паспорти із безконтактним носієм інформації. Щороку понад мільйон українців отримує закордонні паспорти. Народний депутат Василь Грицак, який представляє інтереси консорціуму ЄДАПС, вважає, що виготовлення нового паспорту коштуватиме 350 грн.

Детальніше тут.