Паркур Геннадія Кернеса
04.12.2012   //  

«Декоративно-паркове мистецтво» у Харкові сягло вершин. Місцеві митці взяли собі за звичку проводити тендери на давно виконані роботи.

А спершу інформація про тендер на проведення капітального ремонту скверу біля велозаводу у Харкові здавалась сухою і банальною.

Тендер проводив Департамент комунального господарства Харківської міськради, відкритий конкурс оголосили 30 серпня. Дату варто запам’ятати. Варто запам’ятати також, що мали зробити. Паркові лави – 33 штуки, урни для сміття – 53 штуки, світильники – 69 штук, бруківка – 6 тис квадратних метрів, газон 21 049 метрів квадратних і ще 427 квадратів квітників ( разом 23500 квадратів зелені), а ще дитячий і спортивний майданчик для гри у волейбол і два туалети. Роботи оцінили в 9,30 млн грн., часу дали – до кінця 2014 р.

Далі все як книжка пише: на тендер прийшло три фірми, усім все підходить, документи в нормі, торги відбулися, угоду підписали 23 жовтня. Хіба що фірма-переможець, ПП «Флагмар» Ашота Мартіросяна, виявилась з не надто вражаючим «статутником» – 100 грн. Та й виграла вона до цього часу лише один тендер – на капітальний ремонту скверу біля Стели по вул. Харківських Дивізій за 1,81 млн грн. Може, це і спонукало нас бодай трохи про харківський парк погуглити.

А Google візьми та й виведи нас на офіційний сайт Харківської міськради, на оцю сторінку, де прес-служба радісно рапортує: «Біля Харківського велозаводу відкрили оновлений сквер». І число – 23 липня! Тобто за місяць з гаком до того, як про тендер тільки оголосили.

І фото ціла купа. Ось мешканці вже обсіли нові лавочки, новий квітник і герой дня: мер міста Геннадій Кернес – у супроводі численного почту, прийшов відкрити новий сквер і поспілкуватись із радісними мешканцями.

«Саме за його дорученням після зустрічі з жителями Комінтернівського району Департамент комунального господарства виконав комплексний благоустрій скверу», – пише на сайті.

Спершу подумалось, що це якась інша частина скверу, інші роботи й інший тендер. Подумалось неправильно, бо далі міськрада з гордістю повідомила: у сквері поставили «32 паркові лавки та 53 урни для сміття. Алеї вибрукували декоративною тротуарною плиткою на площі близько 6 тис. кв. м. Також у сквері встановили 69 паркових опор зі світильниками, висадили 21 тис. квітів, засіяли газон на площі 21,5 тис. кв.м, змонтували поливальний водопровід довжиною 550 м… Для маленьких дітей відновлено дитячий ігровий майданчик, а для охочих займатися спортом – спортивний майданчик та майданчик для гри у волейбол. У сквері встановили два безкоштовних громадських туалети, підключених до водопроводу і каналізації».

Сумнівів уже не залишалося жодних: це той самий сквер, ті самі лавки й та сама бруківка. Для любителів піддавати все критичному аналізу – повна технічна документація (харків_ДКТ). Окрім того, ніякого іншого тендеру на роботи в цьому сквері у «Віснику» немає.

Той факт, що роботи виконали за місяць до початку офіційного тендеру робить усю цю історію не просто мутною, а банально незаконною. За будь-яких розкладів.

Перший варіант, що спав на думку: злили без тендеру замовлення знайомій фірмі, а тоді вже «узаконили», щоб ніхто не сікався. У нас же вибори були. Усе треба було швидко – Бог з ним,  із законом.

Але історія виявилась ще мутнішою. Бо, якщо вірити все тому ж повідомленню на сайті міськради, сквер ремонтував ніякий не ПП «Флагмар», а декілька комунальних фірм:  «У роботах були задіяні комунальні підприємства «Харківзеленбуд», «Шляхрембуд», «Харківблагоустрій», Харківський велосипедний завод, адміністрація Комінтернівського району». Із жодним із цих підприємств за даними «ВДЗ» подібна угода не укладалася. Тобто так виходить, що приватна контора виступила прокладкою, а все робили комунальники, які взагалі то і так отримують зарплату. Ну, і яка тепер маржа за такі послуги?

Розуміючи, що халепа трапилася або з «Вісником», або з сайтом міськради (хоч це було й малоймовірно, враховуючи детальний опис, фото і т.д.), ми написали запит в Департамент комунального господарства Харківської міськради. Питання було простим: у липні у вас зробили сквер. Хто, коли це робив, чи був проведений тендер і в скільки обійшлися роботи? Департамент тягнув всі 20 днів, щоб прислати нам просте підтвердження інформації з «ВДЗ»:

Із всієї відповіді увагу привернуло хіба оце: «На теперішній час акти приймання виконання робіт з капітального ремонту скверу біля Велозаводу від Приватного підприємства «Флагмар» до Департаменту комунального господарства не надходили».

Дивно. Уже чотири місяці пройшло з того дня, як  Кернес відкрив парк, а підрядник все ще акти не здав? Або грошей не треба, або смаленим запахло.

Ну, і зрозуміло, що «… кошти з міського бюджету підрядній організації перераховані не були». Радимо подумати, чи варто це й робити. Про всяк випадок. Якщо весь цей паркур все ж вирішать перевірити відповідні органи. Пишемо «увесь цей», зважаючи на інші подібні мистецькі тендери Департаменту, де так само пост-фактум пройшла реконструкція майдану Конституції і  капітальний ремонт Манжосового яру.

І наостанок. Прогулюючись новеньким сквером, пан Кернес закликав місцевий люд: «Наше завдання – зберегти те, що в сквері створено. І я прошу всіх місцевих жителів повідомляти, якщо тут буде відбуватися щось протиправне».

Повідомляємо. Ми мешканці, звичайно, не місцеві, але за останній час настільки зріднились із веселими тендерами у Харкові, що відчуваємо себе, мов рідні.

Леся Іванова, «Наші гроші»