Донеччани отримали вже 2,2 мільярди на Рейдовий мол в Одеському порту
04.12.2012   //  

Рейдовий мол в Одеському морському торговельному порту

ДП «Одеський морський торговельний порт» 27 листопада за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Підприємство «Маст-буд» на «Завершальний комплекс робіт по об’єкту «Будівництво 1-ї черги (гідротехнічні споруди) контейнерного терміналу на Карантинному молу ДП «ОМТП» за рахунок штучно створеної території» вартістю 571,64 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Завершальний комплекс робіт з будівництва причалів № 1к, № 2к з кріпленням Рейдового молу коштуватиме 226,36 млн грн. Ще 345,29 млн грн. донецька фірма отримає на завершальний комплекс робіт з будівництва огороджувального хвилелому.

Рейдовий мол є продовженням Карантинного молу, маючи вигнуту форму, захищає акваторію від хвиль з півдня, південного сходу, частково з  північного сходу. Побудований за проектом К.Гартлея в 1877 – 79 рр.. з бетонних масивів вагою до 100 т горизонтальними рядами довжиною 646 м. У голові рейдові молу в 1888 р. встановлений Воронцовський маяк. Мол був значно пошкоджений спец. командою СС при відході фашистів з Одеси в квітні 1944 р. Відновлений у грудні 1945-го. У 1955 р. трест «Чорноморгідробуд» побудував новий Воронцовський маяк. Вантажні операції на Рейдовому молу раніше не здійснювались.

Засновником ТОВ «Підприємство «Маст-буд» (Донецька обл.) є жителька Маріуполю Світлана Беккер. «Маст-буд» входить в групу маріупольського бізнесмена Михайла Беккера разом  ТОВ «Мостобудівельне управління «Мостострой» і ТОВ «Гідромеханізація».

В грудні 2009 року за кілька тижнів до президентських виборах «Маст-буд» отримав на будівельні роботи по Рейдовому молу 1,62 млрд грн. Відтак загальна вартість підрядів «Маст-буду» по цьому об’єкту становить вже 2,19 млрд грн. Це дві третини вартості від усіх будівельних робіт, які «ОМТП» замовив з 2008 року – 3,11 млрд грн. В тому числі в вересні цього року замовив днопоглиблення акваторії до контейнерного терміналу на Карантинному молу на загальну суму 204,57 млн грн.