Опозиціонерами разом з «регіоналами» розпиляли півмільярда пільг на ввезені нібито енергозберігаючого обладнання
03.12.2012   //  

33 компанії, в тому числі і опозиційних бізнесменів, цього року скористались «корупційно небезпечною» податковою пільгою при ввезенні в Україну обладнання в 2012 році на 528,9 млн грн. Про це пише Сергій Щербина в «Економічній правді».

Після прийняття в 2008 році постанови уряду Юлії Тимошенко №444 про безмитне ввезення на територію України енергозберігаючих матеріалів, обладнання, устаткування та комплектуючих уряд Миколи Азарова розширив перелік пільг. В постанові зявилась норма про звільнення від сплати ПДВ, а перший варіант переліку з 13 товарних позицій зараз вже налічує сотні.

Згідно з отриманим в Держенергоефективності переліком з 33 компаній, які в 2012 році скористались пільгами по цій постанові, частина компаній має стосунок до альтернативної енергетики.

Вітряні парки «Новоазовський» та «Очаківський», близькі до міністра ЖКГ Анатолія Близнюка, завозили без мита вітряні парки. Кілька компаній «Солар» секретаря РНБО Андрія Клюєва ввозили фотогальванічні елементи, кабелі та інше.

«Також скористався податковими пільгами клюєвський «Завод напівпровідників», – повідомляється в статті.

Пільги отримали і державна кіностудія ім. Довженка, яка ввезла обладнання для проявлення кіноплівки, «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» та «Металургійний завод «Дніпросталь» Віктора Пінчука і «Мотор Січ» народного депутата від Партії регіонів В’ячеслава Богуслаєва.

В переліку є і компанії бізнесменів, які належать до опозиції.

Фармацевтичний завод «Фармак» ввіз лінію для розливу фармацевтичних розчинів у флакони. Ця компанія контролюється Філею Жебрівської і її братом Павлом Жебрівським, який є народним депутатом від НУНС.

Дніпропетровські фірми «Веста Індастріал» і «Рекуперація свинцю» з переліку пільговиків входять до групи «Веста», найбільшого виробника акумуляторних батарей в Україні – корпорація займає 33% ринку. «Веста» контролюється батьком та сином – Віктором та Денисом Дзензерськими. Денис Дзензерський обраний до нової Верховної ради за списком «Батьківщини». Причому «акумуляторного барона» відносять до групи Арсенія Яценюка.

За інформацією редакційних джерел, до корпорації Дзензерських було прихильне Державне агентство інвестицій та розвитку, яке надавало бюджетну допомогу фірмам з орбіти Андрія Клюєва та сина прем’єра Миколи Азарова Олексія. Джерело ЕП розповіло, що Дзензерських у це відомство колись привів саме син Азарова. Крім того на відкриття нового заводу «Вести» приїжджав президент Віктор Янукович натискати кнопку запуску виробництва.

Скористався пільгами і народний депутат від БЮТ Костянтин Жеваго, чиї Єристівський та Полтавський гірничозбагачувальні комбінати завезли самоскид і гусеничний бульдозер.

Окрім того лінію з виробництва хлібобулочних виробів ввезло ТОВ «Кегичівське» (від «Наших Грошей» – ця фірма належить депутату Харківської міськради від Партії регіонів Володимиру Мисику).

За даними державної митної служби України, протягом 2011 року при ввезені на митну територію України цих товарів надано звільнень від оподаткування митом і ПДВ в сумі 2,41 млрд грн, а за сім місяців 2012 року цей показник становить 528,9 мільйона гривень.

«Дана податкова пільга є корупційно небезпечною і неодноразово була об’єктом розгляду з боку правоохоронних органів», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту «Про внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо скасування окремих податкових пільг», підписаному першим заступником голови Держмитслужби Олександром Дороховським.