Суд Вікторії Джарти допоміг її чоловікові захопити державний завод
27.11.2012   //  

Суд, де заступником голови працює Вікторія Джарти, прийняв рішення на користь приватної структури, де співвласником є чоловік Джарти – Валерій Омельченко. Це рішення вивело з державної власності «Нікопольський трубний завод», пише у Forbes.UA Олексій Грибановський.

Виведення «Нікопольського трубного заводу»  із державної власності розпочалось у 2006 році, коли підконтрольне місцевому бізнесмену Вадиму Єрмолаєву ТОВ «Оскар» розпочало постачати заводу труби за ціною, завищеною у вісім разів.

У результаті такої співпраці у «НТЗ» перед «Оскаром» накопичився борг у сумі 10 млн грн., розпочалась процедура банкрутства державного підприємства,  а у 2008 році його активи перейшли під контроль «Оскара».

У тому ж році Генпрокуратура і Державне космічне агентство, у віданні якого знаходився завод, подали низку позовів, щоб повернути підприємство. У 2011 році Верховний суд відмінив рішення всіх судів, які приймали рішення на користь «Оскара», і повернув справу на повторний розгляд.

Однак у лютому 2011 році серед засновників «Оскара» з’явився новий співзасновник – австрійська фірма  Wellmind, що допомогло йому у майбутньому. Річ у тому, що директором  Wellmind є Валерій Омельченко – чоловік Вікторії Джарти.

Вікторія Джарти – це старша донька колишнього мера Макіївки і екс-прем’єра Криму Василя Джарти (помер у 2011 році). Окрім того з травня 2011-го вона працює заступником глави Київського господарського суду.

Саме цей суд 8 лютого 2012 року і прийняв рішення позбавити «Нікопольський трубний завод» його власності. Рішення прийняла суддя Марія Любченко, яку за кілька місяців до цього Указом президента перевели з Донецька в Київ.

Рішення Київського господарського суду підтвердив апеляційний, а 24 липня – Вищий господарський суд. 31 жовтня Господарський суд Дніпропетровської області визнав завод банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру.

«Суперечка за майно припинена. Питаня вирішене», – прокоментував останні події директор «Оскара». Валерій Омельченко став народним депутатом ВР по мажоритарному округу в Макіївці від «Партії регіонів».