Серед нових власників універмагу «Україна» з’явились друзі Януковича
26.11.2012   //  

Серед нових власників київського універмагу «Україна» з’явилась структура, яка обслуговує інтереси людей, близьких до президента України Віктора Януковича. Про це в Business New Europe пише британський журналіст Грехем Стек.

Універмаг «Україна», який оцінюється в $78 млн з річним доходом $10 млн, отримав фінансову вимогу  сплатити  $45 млн боргу на користь невідомої структури Lyndhurst Development Trading S.A. Сталося це після того, як власник універмагу (92,75%) – ірландський мільярдер Шон Куін – був визнаний банкротом, і його активи почали арештовуватись кредиторами, у тому числі ірландським банком IBRC.

На судових засіданнях Шон Куін стверджував, що через сумнівні рішення українських судів він втратив контроль над власністю на користь українських партнерів. Одним із кроків, що привів до втрати контролю, стала вимога сплатити $45 млн.

Тим часом Київські господарський і апеляційний господарський суди визнали, що власник «України» –  Quinn Holdings Sweden AB – повинна таки виплатити Lyndhurst Development Trading $45 млн. Згодом у результаті складного ланцюга з цінними паперами цей борг був переуступлений таємничій брокерській компанії «Зеніт», а потім – не менш загадковій – «Елегант Інвест».

Виявилось, однак, що «Елегант інвест» є афільованою структурою з ТОВ «Танталіт», на землях якого знаходиться резиденція «Межигір’я». Зв’язком між цими структурами є Дмитро Нікіфоров, який придбав у 2009 році «Елегант інвест».

Нікіфоров і «Танталіт» пов’язані спільним володінням інвестиційним фондом «Домінанта».  Згідно з даними «Інтерфакс-СПАРК», Нікіфоров володів «Елегант інвестом» аж до березня, коли його замінив якийсь Олександр Маштепа, даних про якого в публічному просторі немає, і який може бути підставною особою.

Інші зв’язки нових власників універмагу «Україна» виводять на одного з найближчих друзів Януковича – міністра охорони природного середовища Едуарда Ставицького.

Фонд «Домінанта» разом із «Танталітом» і Никифором є співвласниками макіївського «Крос капіталу». Знаходиться «Крос капітал» за тією ж адресою, що і «Макіївський комбінат комунальних підприємств». Власниками останнього є «Крос капітал» і екс-бухгалтер «Надр України» Максим Шишлов. Зараз Шишлов очолює «Надра Олеська».

Шлях до Ставицького можна прослідкувати і через брокерську фірму «Зеніт». Нею володіє і управляє Артем Басмаджан. У 2009 році він був в.о. керівника державної компанії «Закарпатполіметали». Ця компанія збанкрутувала у зв’язку з величезною фінансовою вимогою з боку нікому невідомого офшору – Cengard Financial. Комітет кредиторів тоді очолив Дмитро Зайцев, адміністратором комітету був  Володимир Гуртовий. І Зайцев, і Гуртовий тепер є адвокатами Lyndhurst Development Trading, яка й ініціювала проблеми в універмазі «Україна».

У грудні 2011 році, одразу після рішення українського суду «Україна» змінила банківські рахунки. Тепер вона їх тримає у «Златобанку», що належить одному із давніх соратників Януковича Леоніду Юрушеву.

Зрештою, «Елегант інвест» і «Танталіт», згідно з розслідуваннями в Україні, є афільовані з ще однією тепер відомою структурою – ТОВ «Прем’єр-лізинг», яка виграла на тендерах «Укрзалізниці» $700 млн.