Екс-міністр екології видавав ліцензії на видобуток газу власним підприємствам
20.11.2012   //  

Екс-міністр охорони навколишнього природного середовища Микола Злочевський є власником газодобувних компаній «Еско-північ» і «Парі», хоча протягом останніх років він це заперечував. Про це в Forbes пише Сергій Головньов.

Раніше Злочевський працював головою Держкомітету природних ресурсів при Леонідові Кучмі і міністром охорони навколишнього природного середовища (Мінекології) при Вікторі Януковичу. Однією з функцій обох відомств був розподіл ліцензій на видобуток корисних копалин.
За час роботи Злочевського у цих відомствах «Еско-Північ» отримав дозволи на розробку Карайкозівского нафтогазового родовища, Рокитнянську та Роганські площі в Харківській області. «Парі» – на розробку Пилипівського родовища в Івано-Франківській області, Шереметьєвського – в Чернівецькій, Ніколовицького родовища, Перемишлянського та Чуквінського майданчиків у Львівській області.
З 2009 по 2011 р. компанія «Еско-Північ» збільшила обсяг видобутку газу більш ніж у вісім разів – до 160 млн куб. м. Частка цієї компанії в загальному обсязі газу, що видобувається приватними виробниками, – 5%. Інша компанія – «Парі» – за перше півріччя 2012 р. наростила видобуток більш ніж удвічі в порівнянні з тим же періодом 2011.

Дохід «Еско-Північ» у 2011 році склав 234 млн грн., «Парі» – 19 млн.

Обидві компанії зареєстровані в 2000 р. Через кілька років до складу їх засновників увійшло ТОВ «Інфокс». Ця компанія заснована ще на початку 90-х нинішнім заступником секретаря РНБО Миколою Злочевським.

Микола Злочевський всіляко заперечував свою причетність до цих компаній, оскільки у середині нульових замість «Інфокс» засновниками газодобувних компаній стали іноземні фірми. Основною з них була американська Sunrise Energy Resources. Свого контролю над нею Злочевський та його бізнес-партнер, нині покійний Микола Лісін не приховували. Однак у травні 2010 р., за два місяці до того, як Злочевський був призначений главою Мінекології, Sunrise Energy Resources повідомила про продаж Лісіним і Злочевським 70% її акцій п’яти компаніям з Панами та США.

Сьогодні ж і «Еско-Північ» і «Парі», які зареєстровані за однією адресою: Рилєєва, 10-А, належать кіпрській Burisma Holdings Limited. Її власником у свою чергу є кіпрська ж Brociti Investments Limited. І за даними кіпрського реєстру, єдиним власником Brociti є Микола Злочевський. Помічниця Злочевського Ірина Марчевська на запит журналістів в черговий раз ретранслювала повідомлення про те, що Микола Злочевський продав свої газовидобувні активи. Згадка про документи, що були придбані на сайті кіпрського реєстру, викликало у неї несподівану реакцію: «Купіть інші документи».

6 листопада Антимонопольний комітет України дозволив кіпрському офшору Burisma Holdings Limited придбати частку в ТОВ «Перша українська газонафтова компанія». Це ТОВ володіє ліцензією на розробку Зимницького газового родовища в Чернігівській області.