Околиці кримської «дачі Януковича» розчистили від «Магарача»
19.11.2012   //  

До 1 грудня працівники наукового інституту і  дослідної дільниці винзаводу «Магарач» повинні покинути територію.  Кілька десятків гектарів землі, що примикають до «дачі Януковича» в с.Відрадне, стануть порожніми в очікуванні нового господаря. Про це «Дзеркалі тижня» пише Валентина Самар.

До складу відділення у Відрадному входили дослідний винзавод, дослідний майданчик виноградарів, останні 14 гектарів мускату білого «Магарач», дегустаційний зал, музей і  унікальна наукова колекція: 22 000 пляшок старовинного вина. Цього місяця остання партія цієї колекції була перевезена в підвали ДП «Лівадія».

«Колекцію «Магарача» піднімали з історичного підвалу тільки один раз — коли в роки Другої світової теплоходом перевозили на Кавказ.»,- пише Самар.

Ліквідація наукової бази «Магарача» очистить територію навколо так званого «чайного будиночка» або «дачі Януковича». Його історія розпочалась в 2003 році, коли Академія аграрних наук України, до чиєї структури входить «Магарач», дала згоду на вилучення 1.2 га його землі під будівництво пансіонату сімейного типу.

У тому ж році Радмін Криму передав ділянку на 49 років «Міжрегіональному промисловому союзу» Антона Пригодського,  близького тоді до Віктора Януковича. Потім ще 0.8 га магарачської землі віддали цій же структурі для берегоукріплювальних робіт. Після того, як Пригодський потрапив у немилість до президента, орендар змінився: два гектари передали ТОВ «Пансіонат сімейного типу». Його ланцюжок засновників через ТОВ Будівельна компанія «Київтехнопромбуд» закінчувався знаковим для Януковичів ТОВ «Будинок лісника».
«Київтехнопромбуд»  був власником ще однієї структури: «Дельфін-2001», яка захопила колишній санаторій для радянських віпів – «Чорноморський», що знаходиться неподалік «дачі Януковича».

Юридично перенесення «Магарача» розпочалась у вересні 2007 року, коли прем’єр В.Янукович підписав розпорядження «Про погодження пропозиції щодо
створення Музею виноробства „Магарач“, яке зобов’язувало евакуювати «Магарач» у с. Віліне Бахчисарайського району. У січні 2008-го Кабмін Юлії Тимошенко, скасувала це розпорядження. Але в червні 2010 року Кабмін Азарова скасував розпорядження Кабміну Тимошенко, поновивши дію розпорядження Кабміну Януковича.
Що буде на території відділення інституту у Відрадному після повного виселення звідти вчених та обладнання, в інституті казати відмовляються.

Сюжет телеканалу ATR