Сезон відкрито. Перший мільйон доларів вернувся в бюджет
15.11.2012   //  

Нормальні люди починають відлік з Нового року. Журналістський сезон стартує, як правило, з нової Верховної Ради. З’являються нові люди, трохи інша влада, свіжа корупція.

Новий сезон почався продуктивно. Із відміни чергового тендера. Ціна питання – 8 мільйонів гривень, себто, як кажуть деякі нинішні високопосадовці – «лімон баксів».

Коротка передісторія. У місті Болград Одеської області провели тендер на реконструкцію пологового будинку. Учасників було троє. Пропозиції такі: 26 млн грн., 34 і 39. Із ціною в 34 млн перемогла фірма харківського регіонала.

Схему зліпили просту. На Одещині люди завжди були творчі, відтак додумались до такого: на перемогу в конкурсі впливала не лише ціна, а й «умови оплати». Під цією таємничою фразою, за задумкою організаторів, крилася кількість днів, скільки переможець зможе потерпіти без проплат казначейства. Формулу винахідливі одесити склали таким чином, що фірма, яка запропонувала ціну на 8 мільйонів менше, програла через те, що не вгадала, скільки днів поставити відстрочки.

Математичне ноу-хау зацікавило наших давніх друзів – «Центр протидії корупції» і народного депутата Лесю Оробець. А після депутатського звернення винахідниками із Одеси зацікавилась і Держфінінспекція. Відповіді довелось чекати недовго. ДФІ звернулась з рекомендацією до місцевої ОДА, і та прийняла рішення відмінити торги. Мотивація – «з метою уникнення  заподіяння збитків бюджету».

На жаль, у відповіді ДФІ не сказано, чи хтось отримав бодай мінімальне покарання. Емпіричний досвід свідчить, що відміна тендеру без покарання часто приводить до повторної  закупівлі, тепер вже «в одного учасника». Як правило – в того самого, що «виграв» раніше, і з тією самою сумою.

Хоча, звичайно, Одеса – настільки творчий регіон, що тут можуть вигадати і щось нестандартніше.  Втішає лише те, що всі нові задумки місцевої влади приречені бути  оприлюдненими. А відтак цілком можливо, що «лімон баксів» назавжди повернеться в хирлявий український бюджет. Тим паче, що у ньому є набагато більше потрібних речей, які треба профінансувати.

 

 

Блог від: Олексій Шалайський