Нинішнім чиновникам. Як вас будуть садити у в’язницю
29.10.2012   //  

Час від часу до редакції «Наших грошей» долинає стогін чиновників, яких нинішня «ефективна вертикаль влади» змушує підписувати корупційні документи. Оскільки пропозиції начальників подаються у форматі «від неї не можна відмовитись», то кожен знаходить свій шлях, як виплутатись із халепи.

Одні – лягають на довжелезний лікарняний, інші – жертвують багаторічним перебуванням на держслужбі і звільняються, а дехто – погоджується стати гвинтиком схеми, що озолотить начальника.

Ті, що погодились – спокушаються обіцянками, що «наверху все схвачено». Тим часом обіцянка обіцянкою, а життя жорсткіше. Красномовний приклад, як це виглядає насправді – розкопала в Єдиному реєстрі судових рішень «Економічна правда».

Історія в двох словах. Печерський суд покарав п’ятьма роками колишнього головного бухгалтера одного з підприємств Державної судової адміністрації. За те, що протягом 2008-2010 рр. той викрав 220 000 грн. Крадіжка, за словами екс-бухгалтера, проходила так: прийшов начальник, сказав переказувати кошти на такі-то фірми за неіснуючі послуги. За труди бухгалтерові належало 10%, тобто 20 000. Ну, і ясна річ, відмовитись можна було тільки через звільнення.

У 2010 році бухгалтер звільнився. Тільки-от прийшла нова влада, яка розкопала стару історію. Дійшло до суду. Усі начальники повідомили, що бухгалтер їх оббріхує, і суддя одразу повірила в цю теорію. Викликані засновники фірм, на які перераховувались гроші, до суду не прийшли, повідомивши, що вони вперше про ці фірми чують.

Останній факт описаний в ухвалі прекрасними словами:

«показами свідка ОСОБА_13, неявка якого в судове засідання визнана судом поважною, згідно яких свідок показав, що засновником ТОВ «Торренс Консалт» він не являється і реєстрацією даного підприємства ніколи не займався».

Тобто в Україні виявилось засновано низка фальшивих фірм, але суддю це не зацікавило. Навіщо ускладнювати життя, коли є стрілочник?

Результат: 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки. Повернення в бюджет усіх 220 000 грн, оскільки високий суд вирішив, що бухгалтер нічого нагору не передавав, а обкрадав державу самостійно.

Справедливість восторжествувала, статистика спійманих корупціонерів покращилась, достойні люди не постраждали.

А найпікантніша деталь полягає в тому, що бухгалтера на роботу привів його начальник. Оскільки вони були давніми друзями. Тільки от дружба дружбою, а тюрма-тюрмою…

Блог від: Олексій Шалайський