- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Азаров дав 8 мільйонів на знесення дач в Русанівських садах. Вкрадуть половину? (додано)

(додано дані про вартість робіт і компенсаційних виплат)

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м.Києва» 11 жовтня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Шатро» на знесення будинків та зелених насаджень у рамках будівництва Подільського мостового переходу через р.Дніпро у м.Києві. Вартість угоди склала 7,92 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Зносити будинки, споруди та зелених насаджень будуть на 133 садових ділянках Русанівських і Воскресенських садів, що підлягають знесенню в зв’язку з будівництвом Подільського мостового переходу. Споруди розбиратимуть з фундаментом, зелені насадження викорчують. В середньому знесення однієї дачі коштуватиме близько 60 тис грн.

Будівництво фінансується з державного бюджету, завершити роботи повинні до кінця наступного року. Засновниками броварського ТОВ «Шатро» зі статутним фондом 20,5 тис грн. є Максим та Інна Онуфрієви.

За даними «Ділової столиці» [1], собівартість цих робіт є вдвічі нижчою.

«Демонтаж одного садового будиночку обійдеться бюджету приблизно в 60 тис грн., хоча ринкова вартість подібних робіт разом з вивезенням будівельного сміття не перевищує 30 тис грн.», – повідомили виданню в фірмах, які займаються демонтажем будівель.

За даними дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд, зараз є згоди на відселення 202 з 259 садоводів. 91 угода підписана на відселення в Биківню, 98 – на грошову компенсацію і 13 чоловік обрали квартири.

За даними ТОВ «Європейський центр консалтингу і оцінки», яке визначало ринкову вартість земельних ділянок і нерухомості садоводів, типовий цегляний будиночок площею 50 кв метрів з наділом у шість соток був оцінений приблизно в 700 тис грн. В окремих випадках компенсаційні виплати сягали 1 млн грн.

Зносити споруди на Русанівці почали [2] ще в жовтні минулого року, з мешканцями призначених під знищення будинків повинні були укласти договори про матеріальну компенсацію, надання квартир або будівництво нових будинків у Биківні. Однак власники будинків неодноразово заявляли [3], що пропонована грошова компенсація не покриває вартості їхніх домівок.

Головний архітектор столиці Сергій Целовальник пообіцяв [4] уже наступного року відкрити міст. Київрада проголосувала за знесення Русанівських садів, щоб побудувати Подільсько-Воскресенський міст і дати дорогу метро на масив Троєщина. У відповідності з проектом, потрібно знести 265 будинків, тобто вдвічі більше, ніж замовлено на останньому тендері.