Чверть мільярда «Енергоатому» знов не обійшлись без підозрілого підрядника
25.10.2012   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» та його відокремлені підрозділи за останні два тижні провели тендери на 230,34 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Найбільший підряд вартістю 65,04 млн грн. отримало ТОВ КНМП «Електропівденмонтаж», якому Рівненська АЕС замовила роботи по «Модернізації програмно-технічного комплексу систем нормальної експлуатації. Установка програмно-технічного комплексу систем нормальної експлуатації важливих для безпеки в турбінному відділенні» на енергоблоці №2. Засновником підрядної фірми зі статутним капіталом 4,4 тис грн. є Олексій Шкабой з Кузнецовська Рівненської обл.

Для цього ж блоку Рівненської АЕС за 37,85 млн грн. придбано обладнання для технічного переоснащення систем автоматичного управління резервними дизель-електричними станціями. Постачальником обрано відоме ТОВ «Вестрон», створене харківським ПАТ «Хартрон» і американським виробником «Вестінгауз електрик компані».

ПАТ «НВП «Радій» отримає 34,41 млн грн. за обладнання програмно-технічного комплексу аварійного та попереджувального захисту для третього блоку Южно-Української АЕС.

Загалом в 2012 «Радій» отримав в системі «Енергоатому підряди на 660,76 млн грн. Його постійний конкурент на тендерах «Енергоатому» – ПрАТ «Сєвєродонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс» – 558,21 млн грн. Це складає чверть від усіх тендерів «Енергоатому» і його відокремлених підрозділів цього року у суми 4,74 млрд грн. Ці компанії фігурували в звіті Держфінінспекції про зловживання в системі «Енергоатом». За даними ревізорів, кілька угод з цими фірмами призвели до збитків держкомпанії, або не були погоджені аудиторами. В тендерах «Енергоатому» ці фірми майже у всіх торгах конкурують виключно між собою.