Нарешті взялись за Бескидський тунель. Перші гроші залізниця злила члену «Відродження»
24.10.2012   //  

ДТГО «Львівська залізниця» 8 жовтня уклала угоду з ПП «ВО «Габіони захід Україна» на роботи по будівництву Бескидського тунелю вартістю 2,21 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Це перший тендер на будівельні роботи по Бескидському тунелю. До кінця року потрібно провести ліквідацію місць розмивів берегів р.Опір та її правої притоки в с.Опорець Сколівського району Львівської області з одночасним будівництвом автодороги на цій ділянці.

Бескидський тунель був збудований ще 1886 року і вже вичерпав свій експлуатаційний ресурс. По тунелю поїзди проходять із мінімальною швидкістю, крім того, одноколійний тунель обмежує пропускну здатність Критського Міжнародного транспортного коридору, який проходить по території  Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини, України та Росії (Трієст-Любляна-Будапешт-Братислава-Ужгород-Львів).

Переможець «відкритих торгів» був передбачуваний, оскільки залізниця прописала в технічному завданні, що роботи здійснюватимуться відповідно до розробленої ПП «ВО Габіони захід Україна» (Чернівці) робочої документації.

Засновником будівельної фірми зі статутним капіталом 80 тис грн. є Роман Білоросюк, донедавна він керував Колійною машинною станцією №124 Львівської залізниці. Він також є керівником Чернівецької обласної організації партії «Відродження», створеною на базі працівників «Укрзалізниці» за часів Георгія Кирпи. До складу цієї партії входить екс-керівник «Укрзалізниці» Михайло Костюк, нинішній губернатор Львівської області.

Довідково

Бескидський тунель розташований на напрямку перспективного розвитку сполучення Москва – Відень колії 1520 мм на 1637-1638 км перегону Бескид – Скотарське Львівської залізниці. Одноколійний Бескидський тунель розташований на електрифікованій двоколійній дільниці.

Для реалізації будівництва нового залізничного Бескидського тунелю 31 серпня 2004 року під гарантії держави укладено кредитну угоду між Державною адміністрацією залізничного транспорту України та Європейським банком реконструкції та розвитку. Гарантійна угода ратифікована Верховною Радою України 1 грудня 2006 року і з 15 січня 2007 року вступила в силу.

У 2011 році укладено договір підряду на проектування та будівництво тунелю з Будівельною асоціацією „Інтербудмонтаж”/Україна, яка визначена на підставі проведення міжнародного тендеру. Згідно з договором підряду вартість робіт становить 102,7 млн. ЄВРО.

Проектні та підготовчі роботи розпочаті у 2011 році. Планом капітальних інвестицій на 2012 рік передбачено виконання проектних та будівельних робіт на зазначеному об’єкті на суму 353495 тис. грн., у тому числі за рахунок кредиту ЄБРР – 252228 тис. грн.