Для онкоцентру за гроші бюджету купили апарат за 31 мільйон – дорожче, ніж за гроші Ахметова
22.10.2012   //  

Управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації 11 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ПрАТ «УМТ» на придбання лінійного прискорювача для обласного онкологічного диспансеру вартістю 31,25 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Медичні лінійні прискорювачі використовують як основний елемент радіотерапії та радіохірургії. Рентгенівське випромінювання прискорювача можна застосовувати для локального опромінення злоякісних утворень, замість опромінення всього організму.

Центр променевої терапії на базі Рівненського онкодиспансеру було відкрито у серпні минулого року. Відповідно до підписаного у лютому 2011 р.  меморандуму про співпрацю між диспансером, фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та Рівненською ОДА, фонд Ахмєтова придбав для диспансеру лінійний прискорювач, комп`ютерний томограф та інше обладнання для проведення променевої терапії та діагностики раку.

Загальна вартість усього обладнання тоді склала 22 млн. грн., тобто в півтора рази менше, аніж планують витратити у рамках цієї закупівлі на один лише томограф. Прискорювач марки Elekta Precise Treatment System фонд купував у того ж ПрАТ «УМТ». Марка обладнання, закуповуваного цього разу у рамках тендеру в технічній документації не вказана.